// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Christos Tsiolkas: Lussingen
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Roman

Christos Tsiolkas: Lussingen

Skrevet af den 8. november 2012 – 10:28Ingen kommentarer

Da jeg læste Christos Tsiolkas bog Lussingen rejste der sig flere spørgsmål. Er der virkelig så mange stoffer i Australien? Er det så udbredt blandt såkaldt almindelige mennesker at tage stoffer? Jeg kender for lidt til Australien som samfund til at kunne gennemskue om kulturen i bogen er typisk australsk. En ting er dog sikkert: Lussingen har fået pæne anmeldelser og vandt i 2009 Commonwealth Writers-prisen.

Lussingen er en kollektivroman, hvor vi følger 8 personer, hvis baner krydses undervejs i læsningen. Historien foregår i Australien og tager sin begyndelse til en grillfest i et forstadskvarter. En øretæveindbydelsen 3-årig knægt får en lussing af en voksen. Og det er ikke en af forældrene, der langer ud efter barnet, men en af de andre gæster! Det får konsekvenser for de voksnes forhold og episoden truer med at ødelægge både venskaber og familier.

I takt med at vi kommer ind i bogen viser karaktererne sig at have andre sider, end man som læser først havde antaget. Persongalleriet er skabt med nuancer, så stort set alle har både sympatiske og frastødende træk i personligheden. Og det er bestemt en af styrkerne ved bogen.

Bogen er velskrevet, men 560 sider er virkelig mange sider og det var ikke alt, der var lige interessant. Sproget er til tider vulgært, hvilket krydrer teksten, men det er ikke for alt for sarte sjæle. Her er mænd, der med pikken i hånden, vil have, når de vil have.

Bogen behandler temaer som venskab, utroskab, børneopdragelse, sex, stolthed og hændelserne opleves med forskelligt synspunkt afhængigt af om det er Hector, Connie, Aisha eller en af de andre personer du spørger. Det meste kan anskues fra flere vinkler og derfor giver bogen heller ikke et endegyldigt svar på om det er okay eller ej at give et barn en lussing.

Christos Tsiolkas, Lussingen, Forlaget Møller, Maj 2012, 560 sider.