// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Cecilia Samartin: Salvadoreña
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Roman

Cecilia Samartin: Salvadoreña

Skrevet af den 18. april 2012 – 09:23Ingen kommentarer

Salvadoreña er den tredje bog af den cubansk/amerikanske forfatter Cecilia Samartin der udkommer på dansk. Jeg har ikke tidligere læst hendes bøger, men det er måske værd at overveje efter at have læst den på dansk aktuelle Salvadoreña. I Norge har hendes bøger Drømmehjerte og Señor Peregrino solgt i over 700.000 eksemplarer.

Et sted i Amerika våger Ana ved sin mands sygeleje. Han får det dårligere som dagene går. Hun forbereder sig på, at han snart må derfra. Som læser fornemmer man hurtigt, at der er et særligt bånd mellem de to. Et bånd der rækker ud over kærlighed mellem to mennesker. Ana tænker tilbage på sit liv som barn i El Salvador og som ung i Amerika og som bogen skrider frem bliver der tidsmæssigt kortere og kortere mellem de afsnit, der er fortalt i jeg-person og de afsnit der er fortalt i 3. person. Det fungerer fint med en vekslen mellem tiden omkring den syge mand og tiden fra barndommen og frem, og skiftet markeres enkelt ved skift i hvem der fortæller historien.

Ana er vokset op i en fattig landsby sammen med sin mor og andre familiemedlemmer i en lille og slidt bolig. Hendes mor kunne sy og Ana var meget stolt af hende. Trods fattigdom levede Ana trygt indtil den dag, hvor hele landsbyen likvideres under borgerkrigen. Ana er den eneste af landbyens beboere, der overlever, alene fordi hendes mor fik hende gemt inde i bordet under symaskinen. Det er især skildringen af miljøet i den fattige landsby, forholdet mellem mor og datter, forholdet mellem Ana og hendes bedste ven, og kvindernes kamp for at overleve med fattigdom og fødsler samt kvindernes syn på mænd, der er forfatterens styrke.

Ana overlever og bor i en periode på børnehjem indtil hun må flygte med en nonne til USA. Her lever hun i en periode på et kloster, overbevist om at hun skal være nonne. Inden hun træffer den endelig beslutning bliver hun dog sendt ud som barnepige hos en rig familie. Manden Adam er forretningsmand, han arbejder meget, og er svær at komme ind på livet af. Fruen Lillian er selvoptaget, humørsyg og shoppegal og dyrker interessen for andre mænd. Anas primære opgave bliver at passe deres søn og sidenhen også deres datter. Drengen er vanskelig at styre, men der er ikke den pædagogiske udfordring Ana ikke kan magte og hun får tæmmet drengen og vinder hans tillid og kærlighed. Og det er bogens svaghed. Ana er lidt for dygtig og perfekt til at passe børn og det gør hende som karakter utroværdig i en historie, der ellers holder.

Salvadoreña er grundlæggende spændende og jeg blev hurtigt fanget af Ana og hendes livshistorie, men til tider er det bare for utroværdigt med hendes barnepigeevner og for stereotypt med personskildringerne (den søde pæne Ana, den tilknappede rigmand, den overfladiske og shoppegale frue). Men hvis du kan lide Rosamunde Pilcher og Maeve Binchys bøger vil du formentlig også sætte pris på Salvadoreña.

Cecilia Samartin, Salvadoreña, Bazar, Marts 2012, 450 sider, Oversat af Annemette Goldberg.