// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Søren Jakobsen: Overklasseliv
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Kongehuset

Søren Jakobsen: Overklasseliv

Skrevet af den 23. november 2011 – 07:14Én kommentar

Det står fra starten af bogen lidt hen i det uvisse hvad det er for en historie Søren Jakobsen gerne vil fortælle med ”Overklasseliv – fra landadel til magtelite og jetset”. Og selv om man ikke er fast læser af Billed-Bladet, så kommer der ikke ret meget ny viden om de 47 mest centrale overklassefamilier for dagen.

Bogen er mest af alt en meget lang opremsning af navne, og en masse snik-snak om hvor meget jord de hver især besidder, og hvor tæt på eller langt fra Kongehuset de befinder sig. At adelen går på jagt mens vi andre går på job er der ikke meget nyt i. Og at de samtidig nyder Dronningens skatteyderbetalte middage er der heller ikke megen ”breaking news” over.

Vi lærer en masse nye navne på meget perifere adelige og stenrige personer. Primært personer, der har arvet deres formuer og lever meget tilbagetrukne liv. Og hvad skal vi bruge det til, kan man passende spørge sig selv. Jakobsen forsømmer ganske enkelt at sætte oplysningerne ind i en større sammenhæng.

Jeg valgte at kaste mig over bogen, da jeg forventede bare et par enkelte afsløringer af hvordan overklassen bruger sin indflydelse politisk. Det tætteste vi kommer dette, er en antydning af hvordan Bendt Bendtsens mange jagter med bl.a. Danfoss-familien kan have påvirket EU-lovgivningen omkring aktieklasser, og at Lego-arvingen Kjeld Kirk Kristiansen i 1998 skrev breve til Nyrup og Marianne Jelved. Breve som Jelved forklarer, at hun tog meget afslappet på linje med breve fra alle andre borgere. Ikke meget skandale over det.

Hvis man som undertegnede interesserer sig meget for personlige netværk, og derfor læser alle de politiske biografier jeg kan komme i nærheden af, så er ”Overklasseliv” naturligvis ”must read”, for at kunne få stamdata om overklassens netværk på plads. Hvem er gudmor til hvis børn, hvem går på jagt sammen og hvem kan ikke udstå synet af hinanden. Det sidste er der i øvrigt meget lidt af i bogen. Kun lidt om hvordan Rigmor Zobel efter sin narkodom ikke just er en del af Kronprinsesse Marys omgangskreds. En historie, der gå på krykker i de kulørte ugeblade.

Søren Jakobsen: Overklasseliv. Informations Forlag, 2011. 256 sider.