// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Niels Barfoed: Manden bag helten
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Biografi, Historie

Niels Barfoed: Manden bag helten

Skrevet af den 11. november 2011 – 13:47Ingen kommentarer

Når man på Strandvejen i svinget ved Bellevue ser grønlandsfareren Knud Rasmussen hugget ud i granit stirrer mod Sverige (hvad det så har med hans grønlandsekspeditioner at gøre ved jeg ikke) bliver man mindet om, at vi her har med en af nationens helt store helte at gøre. For hverken Stauning, Ellehammer eller Niels Bohr har opnået samme ære at få lov til at blive hugget ud i granit (og have frit udsyn til bikinipiger hele sommeren). Men jeg tror man skal være født før anden verdenskrig for at betragte Knud Rasmussen som så stor nationalhelt som Niels Barfoed gør. Særligt i bogens forord efterlades vi med et indtryk af at her er tale om en nærmest overjordisk skabning. Et unikum.

Med det udgangspunkt er det spøjst hvordan Barfoed så går til opgaven med at fortælle om den gode Rasmussen. For det var vel hans ekspeditioner og udforskning af ukendt land, der gav Knud Rasmussen sin berømmelse og ikke det kvindefyldte privatliv, som Barfoed vælger at bruge mest tid på.

”Manden bag helten” er ikke her man skal starte, hvis man kun kender Knud Rasmussens historie overfladisk og mest af alt forbinder ham med statuen man passerer efter en is på Skovshoved Havn. For mandens egentlige bedrifter går Barfoed overfladisk henover for derimod at bruge krudtet på mere intime og måske knap så relevante detaljer fra Rasmussens privatliv. Men bogens titel lover da heller ikke at det skulle forholde sig anderledes. Helten må vi læse om andre steder. Her er det manden bag. Men det bliver ærlig talt aldrig særlig interessant. At flotte unge mænd som Knud Rasmussen (og undertegnede) tiltrækker unge kvinder er ikke nogen nyhed eller et særsyn.

De mere end 450 sider kunne let med en strammere redigering af stoffet være skåret ned til en mere læsværdig udgave på 350 sider. Barfoed kører ganske enkelt al for lang tid rundt i de samme historier. Barfoed kunne have haft nytte af det gamle journalistudtryk: ”kill your darlings”, for det virker som om han er blevet temmelig begejstret for alle de oplysninger, som han har gravet frem i diverse arkiver og gemte breve. Men der er selvfølgelig også en vis signalværdi i at en bog om så stor personlighed nærmer sig samme omfang som biografierne om de store politiske skikkelser gennem historien. Desuden springer Barfoed voldsomt frem og tilbage i tiden. Noget, der irriterer undertegnede voldsomt, når det kommer til biografier af historiske personer.

”Manden bag helten” er nok mest interessant for de, der på forhånd er godt hjemme i Knud Rasmussen og bare må kende alle detaljerne i hans privatliv. Vi, der bare har en almindelig sund nysgerrighed og interesse for nationens historie, får nok mere ud af at læse en eller flere af de mange andre Rasmussen-biografier, som lægger hovedvægten på mandens bedrifter på isen på Grønland og ikke så meget på lagnerne i København.

Niels Barfoed: Manden bag helten. Gyldendal 2011. 464 sider.