// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Frank McCourt: Hr. Lærer
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Biografi

Frank McCourt: Hr. Lærer

Skrevet af den 19. september 2007 – 18:46Ingen kommentarer

Trods en travl hverdag blev denne bog slugt på en uge. Jeg var ellers meget skeptisk da jeg fik den anbefalede. Handlingen blev beskrevet som en amerikansk highschool lærers udsigtsløse trediveårige karriere. Fra diplom til pension. Min mistanke om en særdeles kedelig handling blev i øvrigt bestyrket af, at de tre, der varmt anbefalede den, alle selv var enten folkeskole-, eller gymnasielærere.

Som I kan regne ud blev min skepsis grundigt gjort til skamme. I denne bog får McCourt, trods sit skarpe fokus på sin levevej gennem 30 år også fortalt om magtkampe, intriger, uformåenhed, fejlskud – og så en lille smule succes. Det er ikke særlig amerikansk at skrive en fortælling om middelmådighed, der aldrig springer rammerne, men Hr. McCourt er også stærkt formet af hans irske barndom.

Historien om Frank McCourt er ganske interessant og alligevel ufattelig almindelig. Han er vokset op i en Irsk landsby, med Vertikanet og fattigdommen helt ind i barneværelset. Hænderne over dynen og alt det der. Som voksen taget til USA, hvor han kom i hæren. Uddannet som highschool lærer og underviser gennem 2 generationers tid og efter alle disse år: Pulitzervinder i en alder af 63år.

Hans debut, Angelas Aske handler om hans Irske barndom, som gennem hele hans lærerkarriere i Hr. Lærer forfølger ham som en krykke. Denne vandt Pulitzerprisen og blev hurtigt bestseller i en række lande. Den anden bog handler om hans tid i USA, i hæren, som ung. Jeg har selvfølgelig tænkt mig også at få læst disse. I omvendt rækkefølge, så jeg kan få det bedste til sidst.

Så som ikke-lærer vil jeg gerne have lov til at stille mig i koret af mennesker, der lovpriser denne bog. Den er hurtigt overstået og den er oplevelsen værd.