// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Hugh Ambrose: The Pacific – Helvede ventede bag det næste hav
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

Hugh Ambrose: The Pacific – Helvede ventede bag det næste hav

Skrevet af den 17. oktober 2011 – 08:34Ingen kommentarer

Hugh Ambrose er søn af den anerkendte amerikanske historiker Stephen E. Ambrose. Sidstnævnte nyder stor anerkendelse for sine grundige og velfortalte bøger om 2. verdenskrig. Han formåede som få at forene det store historiske vingesus med indgående beskrivelser af de personlige skæbner. Man kommer helt ind under huden på de soldater, hvis liv og ofte død bliver rullet ud foran én.

The Pacific blev til som et samarbejde mellem Stephen og hans søn Hugh. Desværre bliver Stephen syg og når aldrig at færdiggøre bogen med sin søn. Steven Spielberg og Tom Hanks ville heldigvis lave en forsættelse til Band of Brothers om amerikanske soldaters indsats i Europa. De ansætter Hugh som researcher, og han opsøger slægtninge, læser breve og erindringer og samler trådene til en storslået fortælling. Akkurat som filmen er bogen fyldt med personernes oplevelser i kamp, under orlov og ved den svære tilvænning til livet efter krigen.

Man følger fem mænd, der medvirkede i nogle af de mest dramatiske og voldsomme træfninger i Stillehavet. Nogle bliver krigsfanger, andre såres, nogle fortsætter med at kæmpe mod umulige odds og omkommer. Et par af dem oplever deres livs forelskelser i de alt for korte perioder med orlov. De fem soldaters oplevelser er radikalt forskellige, men det hele bindes sammen i en mosaik, der fortæller det store i det helt enkle.

En af bogens styrker er dens intense beskrivelser af det helvede soldaterne går igennem og så livet på den anden side af kampene. De lever i mudder og uvejsom jungle, kæmper sig op af bjergsider, hvor japanske snigskytter piller kammeraterne ned én efter én, mad og vand slipper op, sygdom og vanvid truer. Og bum, med ét er de tilbage to uger i familiens skød. Her kan ingen have den ringeste forståelse for, hvad soldaterne går i gennem. Tiden har stået stille, alt er det samme.

Læs bogen hvis du kunne lide Letters from Iwo Jima, Flags of Our Fathers eller Band of Brothers. For dem der har set The Pacific, som DR viste fornylig, er bogen selvfølgelig et must!

Hugh Ambrose, The Pacific, Borgens Forlag, 622 sider, Oversættelse: Allan Søndervang, 2011.