// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jung Chang: Vilde Svaner
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historisk roman

Jung Chang: Vilde Svaner

Skrevet af den 18. august 2007 – 13:43Ingen kommentarer

9788703011806_fs1.jpgJeg skal gøre kort resumé. Bogen handler i al sin langhed (623 sider) om 3 generationer af kvinder i Kina under for-, gennem- og efterspillet af Maos Kina. Som henholdsvis konkubine, højtstående kommunistisk embedskvinde og udsigtsløs begavet, videnlysten ungdom er her beskrevet 3 kvinder i orkanens øje.

Da jeg begyndte at læse bogen syntes jeg, det var lige utroligt nok at disse kvinder i samme familie skulle have så utrolige og tilfældige skæbner. At de alle 3 skulle være særligt smukke og begavede, via tilfældigheder kommet til privilegerede stillinger. Men sådan må det nødvendigvis være. De eneste der overlever succesfuldt i flere slægtled, er de usædvanlige. Familiehistorien eksisterer kun fordi disse kvinder har opholdt sig “trygt” i orkanens øje.

Denne bog er virkelig spændende og én af den slags man savner, når man ikke har læst i den i en række dage. Til tider blev den dog også så oprivende jeg måtte lægge den fra mig. Helt fantastisk. Den er jo på ingen måde en gyser, men gruen der beskrives i Maos Kina, er ikke lige til at slippe igen. Hjernevasken er fascinerende og komplet. Hovedpersonen skal helt ind i sit 25. år før hun indser at Mao er årsag til al den armod hun selv, hendes familie og landet har gennemgået den sidste fjerdedel af et århundrede.

Bogen er selvfølgelig både en personlig fortælling og en samfundsbeskrivelse i ét. Jeg fik helt sikkert lyst til at læse hendes noget mere tørt omtalte bog “Mao” om diktatoren og endda “Maos lille Røde” – bare for at se hvad den rent faktisk indeholder, siden den kan være både opildnende til vold i den kaotiske Kulturrevolution og inspiration for mange unge europæiske intellektuelle maoister.

Vilde Svaner indeholder et omfattende notesystem, som gør det nemt at samle op hvor man slap. Hvis man er i tvivl om familier, navne eller hvornår begivenheder skete i forhold til bogens tid, kan man forrest slå op i tids- og stamtavle. Desuden er hun god til, at flette påmindelser om relevante handlinger tidligere i bogen, naturligt ind. Selv hvis man ikke har tid til at fornøjelseslæse så ofte er den ikke svær at komme ind i igen, selv efter længere pause.

Vilde Svaner hentyder kvindernes navne, som alle indeholder dette kinesiske skrifttegn i deres navne. Forfatteren bruger en del tid på at beskrive, hvilken litteratur der bliver læst af hendes familie og H. C. Andersen dukker op en del gange. Jeg kan ikke lade være med at overveje om der er en intentionel henvisning til “De vilde Svaner” af H. C. Andersen. Dette eventyr handler også om misundelse, uretfærdighed og folkeforfølgelser af de rettroende og uskyldige. Måske, måske ikke?

Hvorom alting er, er det her en fantastisk god bog, som har gjort mig sulten efter mere. Er der nogen der kan anbefale en bog om Kina i det 21. århundrede?