// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Michael Dobbs: Nazisabotørerne. Angrebet på Amerika.
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

Michael Dobbs: Nazisabotørerne. Angrebet på Amerika.

Skrevet af den 13. juni 2011 – 20:34Ingen kommentarer

Når man er lidt af en nørd, hvad angår 2. Verdenskrig, så lover titlen ”Nazisabotørerne. Angrebet på Amerika” rigtig godt. Nazistisk sabotage i USA er ikke et emne, der hidtil har fået megen opmærksomhed. Og det er der måske en god grund til. Det blev nemlig ikke rigtig til noget, og det bærer bogen desværre præg af.

Nazisterne uddanner i foråret 1942 to hold sabotører, og det lykkes at få dem i land på den amerikanske østkyst efter en særdeles anstrengende ubådstur. Sabotørerne medbringer sprængningsudstyr, tøj og dollars i spandevis. De skulle først og fremmest ramme vital infrastruktur og fabrikker af betydning for USA’s indsats i krigen, men alt går galt. Det eneste, der bliver brændt af, er masser af dollars. Sabotørerne nyder nemlig livet i New York, hvor natklubber, stormagasiner og restauranter har langt mere at byde på end de tilsvarende i Tyskland. Her går alt til krigsindsatsen, og store dele af befolkningen lever på et absolut eksistensminimum.

Der går kun få uger, før alle sabotører er pågrebet. Det skyldes lederen George Dasch og Ernst Burger. De har begge oplevet nazistiske overgreb, og de beslutter sig for at gå til FBI og forråde gruppen. Med andre ord kommer sabotørerne aldrig i nærheden af at gennemføre et angreb på Amerika, og det er med til, historien aldrig bliver rigtig medrivende.

Der er mange interessante sidehistorier, bl.a. om hvordan den karismatiske og berygtede FBI-leder J. Edgar Hoover kæmper for at høste de PR-mæssige triumfer oven på afsløringen af den ”farlige” bande sabotører. Skildringen af, hvordan sabotørerne forføres af den materielle overflod og frihed i New York, er fængende og velskrevet.

Retsforfølgelsen af de otte sabotører er ligeledes en sidehistorie, der giver stof til eftertanke. Præsident Roosevelt og hans administration bøjer loven mest muligt og nedsætter et særligt militærtribunal. Dermed kunne dødsstraffen tages i brug. Det ville hverken en civil domstol eller en krigsret have gjort mulig. Sagen går helt op til Højesteret, der i en kendelse bakker præsidenten op. Mange år senere, efter et anderledes vellykket angreb på Amerika, er denne afgørelse i brug. Bushadministrationen henviser til den for at kunne nedsætte militærtribunaler i opgøret med formodede terrorister.

Michael Dobbs, Nazi-sabotørerne, Angrebet på Amerika, 362 sider, Informations Forlag, Oversat fra engelsk af Niels Ivar Larsen, 2011.