// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kåre Bluitgen: Krigeren
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Børnebog

Kåre Bluitgen: Krigeren

Skrevet af den 28. april 2011 – 08:00Én kommentar

Jeg var spændt og usikker på hvad min 6½ årige medanmelder Tue ville mene om den aktuelle børnebog Krigeren. Bogen er en fiktiv fortælling om Jens, som er er søn af en dansk soldat, der er udsendt til Afghanistan. Jens savner sin far så afsindigt meget, at han har svært ved at fungere i drengegruppen og derfor trækker sig mere og mere fra de sociale aktiviteter. Selv fodbold, som han plejer at elske at spille med sin far, mister han lysten til.

Jeg havde min 6½ årige medanmelders fulde opmærksomhed under læsningen og det var tydeligt, at han blev berørt af at Jens savnede sin far og berørt af hvad der sker undervejs med Jens´far i krigen. Kommentarerne da sidste side var vendt var følgende: “Den er god. Jeg vil gerne læse mere om krig. Men altså, den der bog var bare alt for kort”.

Krigeren er en både stærk og relevant bog om savn, krig og udstationering. Det lykkedes forfatteren fint at røre både børn og voksne. Selvom man ikke har en udstationering inde på livet, kan man sagtens sætte sig ind i følelserne omkring savn og bekymring.

Bogen er en del af Carlsens Stribene og er derfor skrevet i et sprog så børn fra omkring de 8 år selv kan læse den. Kåre Bluitgen (f. 1959) er en erfaren forfatter til en række skøn- og faglitterære bøger til både børn og voksne og som læser fornemmer man hurtigt, at han er dygtig til at formidle svært stof på en enkel måde.

Kåre Bluitgen, Krigeren, Carlsens Stribede, Carlsen/Lindhardt og Ringhof, Illustreret af Rasmus Jensen, April 2011, 48 sider.

 • Anmeldelse af ”Krigeren”
  Kåre Blutigen, Carlsens stribede, 2011

  Denne bog er sandsynligvis beregnet for børn i alderen 10 – 14 år, men som det gælder med mange børnebøger, kan voksne få et stort udbytte af at læse den.

  Bogen handler om drengen Jens, hvis far er i krig som soldat.
  Bogens titel er ”Krigeren”. Skal den stakkels Jens gøres til kriger? Nej, han er offer for voksne menneskers krigeriske tilbøjeligheder. Endda sin egen fars.

  Bogens første 21 sider – af i alt 30 – handler om Jens’ tanker og problemer.
  Jens har mange triste tanker om sin far; han véd det er et farligt job, han véd alt om, hvad det kan betyde, hvis telefonen ringer eller det ringer på døren – og han véd, at han kan miste sin far.
  Jens tænker derfor tit på døden og at det måske var bedst, at han selv blev invalid eller døde fra alle problemerne.

  Jens får også problemer i skolen og bliver tænksom og tavs, han slår og han mister kammerater. De andre børn forstår på den ene side ikke Jens’ reaktioner og på den anden side tager de afstand fra krig.
  Jens’ liv har kort og godt ændret sig i dramatisk retning.

  Hér synes undertegnede, at voksne kan lære noget meget vigtigt: Det kan have voldsomme omkostninger for sine børn, hvis man melder sig til krigs-tjeneste! Det underlige er, at det er almen kendt viden, men alligevel melder fædre sig til krig.

  Bogen fortsætter med, at Jens’ far invalideres i krigen og kommer hjem i rullestol, hvilket i høj grad hjælper Jens: Han får sin far hjem i live og han bliver efterfølgende mødt med medfølelse og forståelse i skolen.

  Bogen antyder, at kammeraterne ændrer adfærd, fordi de måske skammer sig over deres førhen så afvisende adfærd overfor Jens; men det er for denne anmelder skudt langt forbi målet:

  Dé, der i virkeligheden skal skamme sig, er de voksne, der frivilligt melder sig til krigs-arbejde vel vidende, at det kan få voldsomme omkostninger for deres børn (og øvrige pårørende).

  Jens’ far får efter hjemkomsten besøg af sine soldater-kammerater, der både fortæller fede historier fra krigen og om det unikke kammeratskab soldaterne imellem, hvilke jo er to af de vigtigste faktorer, der gør, at danskere melder sig til krig.
  (Tre andre vigtige faktorer er en god løn, karrieremuligheder og personlig udvikling…)

  Bogen slutter med at forfatteren forsøger at gøre det sejt, at Jens’ far er blevet invalideret i krig; det er en mærkelig holdning. Den køber vi ikke.

  Illustrationerne er tegnet af Rasmus Jensen.

  Forsidetegningen er usædvanlig, da den viser drengen Jens som soldat bevæbnet med maskingevær og håndgranater og med blodskudte øjne, stirre ud mod læseren – eller sine fjender. Tydeligvis en ”salgs-tegning”, men det er falsk reklame, for det er ikke dét bogen handler om. Man prøver at lægge krigs-veteraners indestængte vrede mod det danske samfund ind i et barn. Utilstedeligt.

  Bogen koster 215 kr. Den er ikke dét værd.