// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Iselin C. Hermann: Dampe
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Dansk roman

Iselin C. Hermann: Dampe

Skrevet af den 3. august 2007 – 13:052 kommentarer

Iselin C. Hermann: Dampe
En københavnsk skolelærer på flugt fra ulykkelig kærlighed slår sig ned på ø, slår sig på flasken og indleder et forhold til en gift kvinde. Om natten opsøges han tilmed af et spøgelse, som insisterer på at forælle ham sin historie.

Umiddelbart lyder det ikke som en historie, der kan fange, men Iselin C. Herman har fundet formularen. For øen er Christiansø – den lille klippe i Østersøen, som Krigsministeriet for mange hundrede år siden indrettede som fort og fæstningsø, og som i dag beboes af 100 underlige mennesker, der lever totalt afsondret fra resten af verden – undtagen i sommermånederne, hvor øen overrendes af turister i tusindtal.

Man skal være lidt mærkelig, hvis man som skolelæreren Jakob har lyst til at slå sig ned på en ø som Christiansø. Her er det ikke muligt at “være lidt for sig selv”. Alle ved, hvis man har influenza, og at tro, at man kan holde sine ferieplaner eller indkøb for sig selv er en utopi.

Derfor er det naturligvis også en umulighed, da Jakob indleder et forhold til den gifte Berthe – øens kromutter og tydeligvis den smukkeste kvinde, for alle mændene sukker efter hende, når de holder fem-møde (ø-slang for at drikke øl på kroen kl. 17 hver dag). Men Berthe er gift med Bertel, der er fisker og nu afvænnet narkoman.

Berthe og Jakobs forhold intensiveres, men det er umulig kærlighed, selvom det er svært for læseren at forstå, hvorfor.

Årsagen til læserens manglende forståelse er, at der er tale om en dagbog. Jakobs dagbog. Og han har naturligvis svært ved at forstå, hvorfor i alverden Berthe vil blive hos kedelige Bertel, som tilmed ikke engang kan gøre hende gravid.

Og hans frustrationer kommer til udtryk på flere planer. For det første begynder han at drikke. Men mere interessant, så dukker der pludselig en skikkelse op i hans stue. Et vaskeægte spøgelse. Og der er ikke tale om en hvilken som helst genganger, men derimod øens store historiske stolthed: Dr. Dampe! Fritænkeren fra det 19. århundrede, der blev idømt livsvarigt fængsel på øen, fordi han talte for frihedsrettigheder og imod enevælden.

Dampe – der deler fornavn med hovedpersonen – kan ikke få ro, før han har fortalt sin historie. En historie om indespæring og ikke mindst ulykkelig kærlighed. En kærlighed, der var lige så umulig som Jakob og Berthes. Dampe var afskåret fra sin kærlighed af tykke mure og låste døre, mens Jakob ikke kan få sin Berthe, fordi det vil betyde, at Bertel slår sig på sprøjten igen.

Hermanns fortælling om den umulige kærlighed er både en stilistisk og fortællemæssig fornøjelse. Den utroværdige dagbogsskribent giver historien nerve og intensitet,og koblingen mellem en relativt banal nutidig kærlighedshistorie og det drama, som Dr. Dampe udkæmpede i sin celle på Kastellet og på klippeøen er lige i øjet.

Iselin C. Hermann: “Dampe“, People’sPress, København, 2003, 2. udgave, 1. oplag. 226 sider.