// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Therese Høeg Jacobsen m.fl.: Alle tiders tryk
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie, Livsstil, Samfund

Therese Høeg Jacobsen m.fl.: Alle tiders tryk

Skrevet af den 3. februar 2011 – 16:02Ingen kommentarer

Hvad har Harald Nyborg, Kirkebladet for Helligaands sogn og Love for Gelændersnedkernes Klub til fælles? Ikke meget. Og dog. Det er tre eksempler på de småtryk, der findes i Det Kongelige Biblioteks småtryksamling. Samlingen blev oprettet i 1902 og rummer i dag 6,7 millioner småtryk.

Tre eksempler og mange andre danner grundlag for en ganske fornøjelig, informativ og gennemillustreret bog – ”Alle tiders tryk”. Udgivet af Småtryksamlingen i Det Kongelige Bibliotek. Bogen er spækket med illustrationer, pjecer, løbesedler, love fra foreninger, brochurer for biler og motorcykler, programmer, plakater og postordrekataloger og religiøse skrifter. Der er op mod 300 illustrationer i bogen, som bestemt ikke med sit omfang ville blive betegnet som et småtryk.

Samlingen bygger på den pligtaflevering, der har eksisteret siden 1902. Pligtafleveringen pålægger alle udgivere af trykte materialer at aflevere et eller flere eksemplarer til biblioteket. Det gælder også film, radio- og tv-udsendelser og udgivelser på internettet.

Da ”Alle tiders tryk” lå fremme på sofabordet greb husets frue fat i bogen, bladrede i den og konstaterede, at Foreningen Fattige Børns Fodbeklædning i Kjøbenhavn ikke var en vittig bemærkning, men en rigtig forening, der delte træsko (kapsko) ud til værdigt trængende børn. Indsamlingen af penge fandt sted i kæmpestore træsko, som blandt andet var opstillet på de kommunale badeanstalter i København.

Der var også knyttet et vers til indsamlingen. Det er trykt på årsberetningen fra 1896-97, som er med i Alle tiders tryk:
”Med skoløs Fod i Vintersjap
Er ikke rart at træde!
Vær derfor ikke alt for knap,
Men giv en Skræv med Glæde”

Det er ikke kun husets frue, der har glæde af småtryksamlingen. Den danner også grundlag for forskning blandt andet i udviklingen af barnevogne, hvad der blev spillet ved klassiske koncerter og om bukser og kropslighed i 50érnes postordrekataloger, samt Krigspropaganda fra Første Verdenskrig.

Småtryksamlingen på Slotsholmen i København er et spændende sted, og det ved forskere og andre interesserede. Her kan de hente viden om, hvordan Danmark så ud og fungerede. Set gennem tryksagerne, som optager seks kilometer hyldeplads på Det Kongelige Bibliotek.

”Alle tiders tryk” løfter kun en lille flig af den enorme samling. Hurra for afleveringspligten. Hurra for initiativet ”Alle tiders tryk”. Det er en ren skattekiste, der med bogen er åbnet for en større offentlighed.

Der er udførlig forklaring i ”Alle tiders tryk”, hvordan samlingen er organiseret, og hvordan den kan bruges. Det varer lang tid inden ”Alle tiders tryk” havner i reolen. Den ender med at få op til flere æseløre.

Alle tiders Tryk, Småtrykssamlingen Det Kongelige Bibliotek,Redaktion og tekst: Therese Høeg Jacobsen, Susanne B. Mortensen, Anne-Marie Smith, René Tjørnelund Thomsen.338 sider. 2010.