// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jay Dobyns & Nils Johnson-Shelton: Ingen Engel
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Erindringer

Jay Dobyns & Nils Johnson-Shelton: Ingen Engel

Skrevet af den 12. januar 2011 – 08:29Én kommentar

Jay Dobyns er som helt ung blevet vant til hårde tacklinger og et heftigt adrenalinsus. Han er stjerne på universitetets football-hold. Men han er ikke helt god nok til at få en professionel karriere efter universitetet. Han forsøger flere gange, men må opgive og bliver betjent i Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms. ATF’s opgave er bl.a. at bekæmpe voldelige kriminelle og kriminelle organisationer. Det sker nogle gange ved hjælp af agenter, der arbejder undercover. Og sådan en bliver Jay, med hud og hår.

Hans bog ”Ingen engel – Sådan infiltrerede jeg Hells Angels” giver et sjældent indblik i et liv på kanten. Jay balancerer på en knivsæg i de år, hvor han går fra at være en lidt lurvet inkassator og våbenhandler i rockermiljøet i Arizona til at blive medlem af Hells Angels. På trods af politiets back up-hold og løbende kontakt til andre undercover agenter er han død, hvis hans sande identitet bliver afsløret. Og et par gange er det meget tæt på at gå galt.

Der er intet glamourøst ved arbejdet undercover. Drømmen om et liv med hurtige speedbåde, dyrt designertøj og handler med narkobaroner omgivet af flotte piger i bikinier bliver hurtig punkteret. Det er tandløse strippere og utilfredse vietnamveteraner, Jay først støder ind i, og handlerne foregår i gamle campingvogne.

Den gradvise forvandling til Hells Angel-medlem er en fascinerende rejse. Forfatteren forvandler sig fysisk og psykisk, og man bliver mere og mere i tvivl om, hvorvidt han for alvor har krydset grænsen og er gået over til fjenden. Det er risikoen for de agenter, der arbejder så længe under jorden, at de gradvist mister følingen med den virkelige verden. I starten af sin karriere fastholder Dobyns et liv på flere niveauer, og han bevarer sin rolle som familiefar med to sønner og en dejlig kone. Men gradvist går der skår i idyllen, og da han en dag dukker op på sin kværn i familiens indkørsel iført Hells Angels-vest og møgbeskidt efter flere hundrede kilometer ørkenkørsel, bliver det for meget. Da han kommer hjem næste gang, er huset tomt.

Bogen fremstår som en blanding mellem en lang efterretningsrapport, et historisk dokument og personlige erindringer. Undervejs tages der journalistiske friheder for at få historien til at hænge ordentligt sammen, og de sproglige virkemidler er til tider lidt vel svulstige. Men fremstillingen af, hvordan den ambitiøse betjent Jay Dobins gradvist nedbrydes til fordel for en identitet som biker og outlaw virker hudløst ærlig.

Jay Dobyns & Nils Johnson-Shelton, Ingen Engel, Oversat af Jan Vandall, 438 sider, November 2010.