// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jørgen Larsen: Gamle København – Historier og fotos fra en svunden tid
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

Jørgen Larsen: Gamle København – Historier og fotos fra en svunden tid

Skrevet af den 11. november 2010 – 08:00Ingen kommentarer

Han kører lige på og hårdt med fortællingerne. Og ham, der kører lige på og hårdt, er journalisten Jørgen Larsen, skribenten bag ”Gamle København – Historier og fotos fra en svunden tid”. Siden 1993 har han forlystet læserne af Berlinske Tidende med sine klummer om det gamle København. Blandt andre denne anmelder.

Når jeg skriver lige på og hårdt, er grunden den, at bogen ikke rummer et forord eller en beskrivelse af forfatteren. Jeg savner også kildehenvisninger. Ikke for at kontrollere, men for at kunne finde hen til kilden og fordybe sig. Der er kun de helt nøgne oplysninger: Indhold og register samt den sædvanlige oplysning om, at du bliver slået over fingrene, hvis du kopierer fra bogen uden at have en aftale med Copy-Dan. Det er vel rimeligt nok.

Så skulle brokkeriet være overstået. ”Gamle København – Historier og fotos fra en svunden tid” springer stokastisk rundt fra gade til gade fra bydel til bydel i det gamle København. Hovedparten af fortællingerne og illustrationerne er fra omkring årtusindeskiftet – altså det forrige.

Det bliver også til en tur til Klampenborg i 1930-erne samt fortællingen om BT-centralen på hjørnet af Rådhuspladsen og Frederiksberggade. Her havde Berlingske Tidende i 1930-erne en pølsekro, der serverede hurtig mad. I dag kan nutidens københavnere forlyste sig med burgere i forskellige udgaver.

Skal jeg vælge en af historierne, må det være den om ”Den nøgne sandhed”. Det er beretningen om bronzekopien af Michelangelos verdensberømte marmorstatue af David. Brygger Carl Jacobsen finansierede kunstværket, som i 1897 blev stillet op foran Vartorv, som var en agtværdig stiftelse, hvor byens fromme damer tilbragte deres livs aften.

Statuen, der viser den mandlige anatomi uden slørende omstændigheder, blev flyttet til pladsen ved Helligåndskirken, men den gik heller ikke. I 1901 blev den flyttet til Østre Anlæg, hvor der efter Jørgen Larsens beretning ikke kom en sjæl.

Måske i årene efter flytningen, men det var kælkebakken for ungerne i Københavns indre by. Når sneen var god og kælkebar flokkedes ungerne i 1940-erne og 1950-erne om statuen og kastede med snebolde. De dydige sigtede efter statuens hoved. Vi andre ramte en hel del lavere…

Det er gode fortællinger, Jørgen Larsen har fundet frem og skruet sammen. Også den om Jagtvej 79. Med ”Gamle København – Historier og fotos fra en svunden tid” kommer nyt vand på nostalgiens vandmølle.

Jørgen Larsen, Gamle København – Historier og fotos fra en svunden tid, Gyldendal, 184 sider, September 2010.