// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Simon S. Schou og David J. Turner: Mens verden venter – Samtaler på Københavns værtshuse
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Billedbog, Erindringer, Historie

Simon S. Schou og David J. Turner: Mens verden venter – Samtaler på Københavns værtshuse

Skrevet af den 10. november 2010 – 12:22Ingen kommentarer

Der var engang, hvor tobakstågerne, duften af øl og spiritus var kendetegnet på de brune værtshuse, som København havde mange af. Først tog saneringerne i Københavns indre by op gennem 1950-erne og 1960-erne livet af både boligområder og stederne henne om hjørnet.

Senere var caféerne med kaffe og kager og kvindernes indtog med tilhørende bleskift i det offentlige rum med til at fjerne flere af det, der i dag betegnes som brune værtshuse. Der kom spejle til at spejle sig i. Rygelovgivningen og Sundhedsstyrelsens opfordringer til kun at drikke 21 genstande og så videre har nok også gjort sit til, at antallet af disse vandingshuller langsomt tørrede ud.

Gennem årene har jeg – som ikke-ryger – bidraget til at holde omsætningen i gang på brune værtshuse. Københavns indre by – hvor jeg tilbragte min ungdom – var rig på sådanne steder, hvor snakken gik lystigt og blev dybere og klogere og klogere, jo tættere vi kom på lukketid. Her er der ikke sket nogen stor ændring.

Det er prisværdigt, at Simon Staffeldt Schou og David Jacobsen Turner har bevæget sig rundt på 14 københavnske værtshuse med ikonstatus. Jeg har været på dem alle, og hvis væggene kunne tale, så ville det blive en lystig fortælling. Forfatterne har allieret sig med en række kendte, som de har taget med værtshus.

Det er der kommet mere end to håndfulde gode samtaler ud af. Blandt deltagerne i den vedkommende værtshussnak er Mette Vestergård, Pernille Rosenkrantz-Theil, Torben Weirup, Allan Mylius Thomsen og Søren Pind. Samtalerne dokumenterer, at der fortsat er liv i det københavnske værtshusliv, hvor dagens Danmark er til debat.

Du behøver ikke at være drikfældig med hang specielt til pilsner eller være storryger for at finde fornøjelse ved at læse bogens 240 sider, der rummer Maria Fonfara´s gode og nærværende fotografier. De dokumenterer, at os, der er mere end grå i toppen, har unge afløsere på vej.

Simon Staffeldt Schou og David Jacobsen Turner, Mens verden venter – Samtaler på Københavns værtshuse, Gyldendal, Oktober 2010, 240 sider.