// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Michael Rytz Lundholm: Kærlighed og kammuslinger
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Mad og drikke

Michael Rytz Lundholm: Kærlighed og kammuslinger

Skrevet af den 5. november 2010 – 15:22Én kommentar

Den danske restaurationsbranche er et kynisk sted, hvor det først og fremmest handler om at hive så mange penge ud af gæsterne som muligt med så lave omkostninger som muligt forbundet hermed. Og alle tricks gælder. Det er konklusionen i en ret morsom bog om restaurationsverdenen set indefra.

Råt for usødet fortæller Michael Rytz Lundholm et par sandheder om livet i køkkenet. En virkelighed, som de færreste restaurationsgæster i virkeligheden ønsker at kende til. Illegal arbejdskraft, skyhøje avancer, almindelig lurpak smør forklædt som økosmør og aversioner mod vegetarer er noget af det, som forfatteren kommer ind på. Han har selv kørt flere restauranter i Århus – inden han gik konkurs sidste år.

Bogen fortæller dels historien om hans professionelle virke som restauratør, men også historien om hans privatliv i de samme år. Om hvordan han skrider fra konen for at danne par med kokken, om hendes abort, om skilsmisseforhandlinger og om forældremyndighed og retten til at se sit barn.

Umiddelbart kan man spørge, hvorfor det skal med i en bog om livet i restaurationsbranchen. Men det skal det, fordi bogen er Michael Rytz Lundholms fortælling om sine egne erfaringer. Det er ikke en rapport om branchen baseret på interviews med 100 kokke. Det er hans fortælling. Og her spiller privatlivet en stor rolle, da de to ting ofte smelter sammen. Desuden formår han at trække nogle gode paralleller mellem begivenhederne i arbejdslivet og privatlivet. For kampen med kreditorer, Skat og fagforeningerne sidestilles på elegant vis med kampen med ekskonen om forældremyndighed og samkvemsret med deres fælles barn.

Bogen afrundes med en gennemgang af alle de kreative måder hvorpå restauranterne forsøger at få så mange penge ud af dig som muligt. En morsom prik over i’et på en humoristisk og godt skrevet lille hyggebog og noget, som man kan bruge som “conversation starter” næste gang man er på restaurant. “Vidste du, at aperitiffen til 59 kroner i virkeligheden består af sprøjt med en indkøbspris per flaske på otte kroner tilsat likør for at tage den grimme smag?” Og så er en hyggelig aften skudt i gang!

Michael Rytz Lundholm: Kærlighed og kammuslinger. Bindslev, 2010. 240 sider.