// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Bente Klarlund Pedersen: Sandheden om sundhed
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Livsstil, Selvhjælp

Bente Klarlund Pedersen: Sandheden om sundhed

Skrevet af den 6. september 2010 – 10:58Ingen kommentarer

En bog med titlen Sandheden om sundhed lover ikke så lidt. Og jeg kunne ikke lade være med at tænke på, om det nu var endnu en i rækken af sundhedsmissionerende bøger, der går ud på (overdrevet) selvrealisering i sundhedens navn. Men jeg var alligevel interesseret, da bogens forfatter forsker i sundhed og ikke er en tidligere overvægtig, der har slanket sig og nu vil give gode (hus)råd videre. Det her er videnskab.

Og jeg må sige, at jeg rent faktisk sidder tilbage med en følelse af at have fået sandheden at vide. Bogen er inddelt i fire hovedkapitler, der omhandler Kost, Rygning, Alkohol og Motion – den såkaldte KRAM-faktor. På en overskuelig og læsevenlig måde gennemgår forfatteren rigtigt og forkert, hvad angår de fire områder.

Selvom der er en del information, som vi ved i forvejen, formår forfatteren at fremstille det på en god måde, uden løftede pegefingre og med en dejlig, ironisk tilgang til det at gå for vidt i sundhedens navn. Bl.a. beskriver hun de trendy sundhedskure, der vinder meget frem i disse dage, som en moderne form for djævleuddrivelse og hun påpeger det faktum, at mange går rundt og bilder sig selv ind, at de er allergiske overfor dit og dat, fordi det er blevet lidt smart ikke at ”kunne tåle” ting.

Udgangspunktet for en sundere livsstil er viden, viden og atter viden. Og med denne bog forklarer hun netop, hvad der er op og ned og ikke mindst forskellen på det at leve sundt og det at skulle tabe sig. Hun maner flere myter i jorden, bl.a. at kartofler, ris og pasta er den rene ondskab, og påpeger, at jo, det er en god idé at spare på disse madvarer, hvis man ønsker at tabe sig, da de har et højt kalorieindhold, men kartofler og ris er altså ikke usunde. Sydøstasien, der er det sted i verden, hvor der spises flest kulhydratrige ris, er samtidig det sted, hvor fedmeforekomsten er mindst.

Det mest interessante er, hvordan disse undersøgelser laves og hvordan forskningen fungerer. I medierne får vi altid kun resultaterne at vide og ofte kan det have den modsatte effekt, når vi endnu engang får at vide hvad vi ikke må – så er det lightprodukter, så er det rødt kød osv. osv. Her forklarer hun hvilke parametre, der ligger til grund for forskningen, hvordan man når frem til konklusionerne og ikke mindst hvordan der følges op på resultaterne. Det giver et nuanceret billede af sundhed og eliminerer de tanker, som mange af os måske går rundt med, når de såkaldte eksperter igen har set sig sure på en eller anden madvare. Det handler om sund fornuft og det handler om fakta.

Bogen er vigtig, fordi hun gør opmærksom på, at 40 % af al sygdom i dag kan forklares som følge af vores livsstil og at tallet kun er stigende. Vi kan altså gøre noget selv, men det kan være rigtig svært at finde rundt i junglen af sundhedsinformationer især med tanke på, at sundhed er et kommercielt marked, hvor det er meget vigtigt at notere sig afsenderen.

Bogen er nem at finde rundt i. Den kan benyttes som opslagsværk og den er inddelt i gode afsnit, der gør det nemt at springe procenterne over, hvis man primært leder efter de gode råd. Og dem er der mange af.

Læs den! Det handler ikke om at være tynd eller at tabe sig, det handler om at være sund og leve et langt og sygdomsfrit liv.

Bente Klarlund Pedersen, Sandheden om sundhed, Politikens Forlag, 6. september 2010, 224 sider.