// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ukendt: En morder vender tilbage
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Agentroman

Ukendt: En morder vender tilbage

Skrevet af den 17. juli 2007 – 10:39Ingen kommentarer

Drama, FBI-agenter, internationale terrorister og en bortførelse af en amerikansk senator – min sjæl, hvad vil du mere?

Måske læse en rigtig bog? I så fald skal du holde dig langt væk fra En morder vender tilbage, som jeg støvede op på en boghylde blandt tyske paperbacks i et lejet sommerhus. Det er ringe, rigtig ringe. Faktisk er bogen så skidt, at den fortjener at blive hevet frem fra den nådige glemsel og blive gjort til kult.

Læs bare bogens indledning:

– Sikken en hede, stønnede blondinen. – Henter du en drink?

Bedre gøres det ikke, og resten af bogen emmer da også af lystne blondiner i gennemsigtigt tøj eller bikinier, der fremhæver snarere end skjuler deres veldrejede kroppe.

Læs bare om überskurken Allan Malloys afsked med sin mellemamerikanske terroristbabe Dolly:

Hun strakte sig kælent som en kat.
– Uh, i denne varme bli’r jeg altid sexet, Allan, kurrede hun.
– Jeg ved det, Baby. Men jeg må afsted nu.
Dollys tungespids for hen over de stærkt malede læber. Malloy skød med en kraftanstrengelse tanken om hendes veldrejede krop fra sig og forlod lejligheden.

Forfatteren fortoner sig et sted i Tyskland, for af uransagelige årsager er bogen på trods af plottet om bortførelsen af en amerikansk senator i New York og dens udstrakte brug af ordet “baby” om kvinder (vistnok) tysk.

Bogen er fra 1978, og den moderne læser studser ikke bare over den udbredte brug af ordet neger, men også over politiets holdning til voldtægter af kvinder i bikini (jeps, de er selv ude om det…). Til gengæld er der mord og action for alle pengene, og vores helt både skyder med skarpt, kører jaguar og tager fri fra tjenesten for at efterforske sagen.

Desværre må FBI-agent se de onde terrorister (der dengang kom fra en bananrepublik, sådan ændrer tiderne sig, ak ja) løbe med alle de veldrejede kvinder, men man kan jo ikke få det hele – slet ikke når der på bogens 127 sider skal være plads til rod i fortællerperspektivet, politiske intriger så tynde som vitawrap, utroværdige personskildringer og adskillige dialoger indeholdende ordene “gøre nogen kold”.

Kvalivare? Næppe – men et ganske godt grin på en regnfuld dag på Bornholm.

Ukendt forfatter: En morder vender tilbage. Winther, 1983. 127 sider. Oversat fra tysk Ein Mörder feiert sein Comeback, 1978.