// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jakob Vølver: Jydens håndbog til overlevelse i København
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Livsstil, Selvhjælp

Jakob Vølver: Jydens håndbog til overlevelse i København

Skrevet af den 22. august 2010 – 22:27Én kommentar

Jeg er blevet svinet til af en ældre renovationsarbejder, jeg har på cykel torpederet en stangstiv mand på Nørrebrogade og jeg er blevet bagt på af jysk-mand-i-København-for-at-blive-politimand. Jeg kommer stadig til at sige træls, når det er træls, jeg har fået børn og undrer mig over deres dialekt, og jeg har nærstuderet Krak i et omfang, så jeg snildt kunne starte som taxachauffør i morgen. Og så flyttede jeg mit habengut fra Jylland til Nørrebro i en lukket trailer.

Jep, jeg er jyde i (Stor-) København og jeg kunne helt klart have brugt Jydens håndbog til overlevelse i København da jeg i sin tid flyttede mod øst.

Det er jeg ikke alene om. For København er fyldt med jyder der er mere eller mindre velintegrerede. Ifølge forfatteren Jakob Vølver (som selv er jyde) findes der blandt andet tvangsjyder, tranlamper, homojyder og weekendjyder. Undertegnede er selv tilsyneladende den tilpassede jyde, men kan stadig finde på at sige “Hjem” om den provinsby jeg er flyttet fra.

Før du samler faklen og høtyven op og starter traktoren for at opsøge Jakob Vølver skal du lige vide at Københavnere også får et par sandheder at vide undervejs, ikke mindst stenkasteren, amagertøsen den evigt trendjagtende hipster.

Det hele er krydret med en kæmpe dosis humor, ironi og er noget af sjoveste jeg længe har læst. Ikke mindst de fantastiske små infobokse med typiske jydefejl (stil dig ikke op og stir på en udrykning) og overlevelsestips (diskuter aldrig med en mor på en ladcykel), som selv med deres glimt i øjet rummer en vis sandhed (se side 24 for definition af en kvittering).

Bag på bogen står der at også fynboer kan få glæde af bogen, men det er en underdrivelse. Selv indfødte Københavnere kan grine med af den letlæste og underholdende bog. Jydens håndbog til overlevelse i København burde sammen med Kraks Kort over København og Omegn være en obligatorisk tilflyttergave, det ville spare både Københavnere og jyder for mange misforståelser.

Jakob Vølver, Jydens håndbog til overlevelse i København, Gads Forlag, 180 sider, August 2010.