// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kirsti Hansen Demény: Henrik har en hemmelighed
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Børnebog

Kirsti Hansen Demény: Henrik har en hemmelighed

Skrevet af den 8. juli 2010 – 22:30Ingen kommentarer

Da min søn gik i børnehave var der en dreng på stuen, hvis far var i fængsel. Drengene på stuen talte om det i et meget højt toneleje og fortalte begejstret hinanden om tyveri og skydere.

Drengene var så små, at de ikke havde en forståelse af, at det de fleste steder ikke ligefrem er prestigefyldt at være i fængsel. Derfor var der heller ingen fordomme overfor drengen og hans far. Drengen har sikkert savnet sin far og gjort sig tanker om, hvorfor far skulle i fængsel og om hvornår han mon kom hjem igen. Heldigvis skulle han ikke også slås med fordomme og mobning fra vennerne.

Dagligt sidder der ca. 4200 indsatte i de danske fængsler. En del af disse har børn. Det er svært for et barn at undvære en forældrer i længere tid. Ikke mindst hvis fraværet fra hjemmet skyldes fængselsophold. Og det er svært at leve med tanken om hvorfor mor eller far ikke må komme hjem. Nogle børn oplever formentlig skyld og tror, at de er årsag til at forældreren ikke længere er i hjemmet. For det yngre barn er det underordnet om årsagen til afsoningen skyldes salg af narkotika eller kreativ bogføring i bedste Kurt Thorsen stil. For barnet er fraværet af forældren det der står i centrum.

Henrik har en hemmelighed er derfor en rigtig god børnebog om Henrik, hvis far er i fængsel. Henrik er ældre end min søns ven i børnehaven og derfor også bevidst om at det ikke er cool, når far er i fængsel.

Boget er skrevet i børnehøjde og vi følger Henrik som gør sig mange tanker om hele situationen. Han er især optaget af, hvad de andre børn vil sige, hvis de opdager, at hans far er i fængsel. Henriks mor tager hans bekymring alvorligt og er et fint forbillede for, hvordan man kan guide sit barn igennem savnet efter far. Trods god støtte fra de nærmeste venner slipper Henrik dog ikke for ubehagelige kommentarer fra andre børn, og bogen kan blandt andet derfor hjælpe børn i lignende situationer med at sætte ord på deres følelser og tanker.

Bogen er udkommet på Turbine Forlaget i samarbejde med Kriminalforsorgen og er vel nærmest obligatorisk (højt)læsning for de børn, der har pårørende i fængsel, men den er bestemt også værd at læse for andre børn og deres forældre. Min snart seksårige testlytter var i hvert fald meget begejstret og nysgerrig omkring hele fængselsdelen, som fint bliver forklaret i et udramatisk sprog.

Kirsti Hansen Demény, Therese Holt, Henrik har en hemmelighed, Turbine Forlag, 2010, 68 sider.