// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Erik Clausen: Clausen
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Biografi

Erik Clausen: Clausen

Skrevet af den 10. maj 2010 – 21:40Ingen kommentarer

Hvis man synes, at film som “Midt om natten”, “Den store badedag” og “De frigjorte” er nogle af de bedste danske film, så skal man så afgjort læse biografien om Erik Clausen, som multikunsteren har skrevet sammen med Kirsten Jakobsen. For det er som at læse manuskriptet til en Clausen-film. Den særlige Clausen-vesterbro-dialekt kan høres hele vejen igennem, når han fortæller den ene røverhistorie efter den anden om opvæksten i Sydhavnen.

Erik Clausen har aldrig været bange for at sige sin mening igennem sine film, hvor han ofte selv har spillet centrale biroller. På tryk er manden bestemt heller ikke mundlam, så man skal være parat til at tage imod mere end 200 sider Clausen-svada’er om den lille arbejder, den store grumme kapitalist, fagbevægelsen, cykling, boksning og livet i al almindelighed.

Bogen er meget stramt styret de første ca. 150 sider, hvor vi systematisk bevæger os op gennem Clausens leveår. Men så er det ligesom at det hele flyder lidt ud i hinanden med hensyn til årstal og begivenhedernes rækkefølge. Omtrent midt i 70’erne, da han møder Leif Sylvester Petersen og sammen stifter gøglertruppen “Clausen & Petersen” begynder han at hoppe rundt i årstallene og tale om ting, som ikke er blevet introduceret tidligere.

Selvom jeg er stor fan af Erik Clausen og hans film – og fik lyst til at se flere af dem igen – så bliver det også lidt for meget hen mod slutningen. For det er den samme rille han kører i igen og igen. Det bliver en anelse forudsigeligt, så man begynder at skimme siderne mere end rigtigt at læse dem.

Der er kun én Erik Clausen. Han er bestemt ikke som de andre og han tør sige borgerskabet imod. Han går sine egne veje og har sine egne helt klare holdninger til ting. Derfor er en biografi med ham i hovedrollen interessant at læse – for han har en historie at fortælle og et budskab han vil ud med. Mere end hvad man kan sige om mange af de “automat-biografier”, der sprøjtes ud fra forlagene om diverse halvkendte personer – hvoraf flere oven i købet er blevet kendte gennem kriminalitet.

Erik Clausen og Kirsten Jakobsen, Clausen, Lindhardt & Ringhof, November 2009, 323 sider.