// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Albæk, Dalsgaard og Mikkelsen: Terroristen fra Nørrebro
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Samfund

Albæk, Dalsgaard og Mikkelsen: Terroristen fra Nørrebro

Skrevet af den 25. februar 2019 – 12:11Ingen kommentarer

For godt fire år siden blev Danmark ramt af det første terrorangreb i nyere tid, da Omar el-Hussein angreb Krudttønden på Østerbro og Synagogen i det indre København og dræbte to personer. I “Terroristen fra Nørrebro” dykker forfatterne ned i el-Husseins liv og kriminelle løbebane op til de dramatiske begivenheder den 14. og 15. februar 2015, hvor han bliver genstand for en storstilet menneskejagt og til sidst skudt af politiet.

Historien om el-Husseins fortid er fortalt tidligere i artikler og andre bøger, men her kommer vi et spadestik dybere. Ikke mindst hvad angår hans tid i fængsel i tiden op til angrebet. Bogen kommer med helt nye oplysninger om hvad Omar el-Hussein foretog sig i fængslet.

Bogen veksler frem og tilbage mellem at fortælle Omar el-Husseins fortid og så en time-for-time beretning om de hektiske timer fra Omar el-Hussein skyder med et automatvåben mod kulturhuset Krudttønden lørdag eftermiddag til han nedskydes tidligt søndag morgen efter mere end 13 timer som Danmarks mest eftersøgte mand. Denne del af fortællingen har også været beskrevet i andre medier, men her kommer vi et godt lag længere ned og får flere detaljer om de hektiske timer. Ganske interessant at få indblik i hvad der skete bag kulissen og blandt andet erfare, at politiet en overgang overvejede at evakuere hele det indre København.

Centrale aktører som Københavns Politi, Rigspolitiet, Justitsministeriet og Politiets Efterretningstjeneste har ikke ønsket at medvirke i bogen. Rekonstruktionen af hændelsesforløbet baserer sig derfor på en blanding af den officielle evalueringsrapport, skriverier i pressen og anynome kilder, som var direkte involveret eller meget tæt på. Det er selvfølgelig en skam, at myndighederne ikke vil medvirke. Forfatterne formår dog at få ganske meget ud af det materiale de har til rådighed. Men man kunne godt ønske sig at de havde forfulgt nogle “spor” mere og eksempelvis gravet lidt mere i den konflikt mellem Københavns Politi og PET, som de flere gange er inde på og overfladisk omtaler. Eller kigget mere kritisk på koordinationen af menneskejagten. Bogen fortæller en specifik betjents historie fra Nørrebro. Af den får man det indtryk, at jagten efter angrebet ved Synagogen var ganske kaotisk med et væld af bevæbnede betjente fra forskellige enheder, som mere eller mindre løb hulter til bulter rundt i Indre by. Det kunne forfatterne godt have boret mere i.

Når det er sagt, så er det en ganske velskrevet og vigtig bog, der fortæller historien om en af de mest dramatiske weekender i nyere tid, samt kigger på de konsekvenser, som angrebene efterfølgende fik i form af blandt andet ny terrorlovgivning.

Mette Mayli Albæk, Louise Dalsgaard, Natascha Rée Mikkelsen: Terroristen fra Nørrebro – jagten på Omar el-Hussein. Politikens Forlag, 2019. 240 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.