// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Thomas Brussig: I den korte ende af Sonnenallee
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Ungdomsroman

Thomas Brussig: I den korte ende af Sonnenallee

Skrevet af den 21. juni 2007 – 08:395 kommentarer

“Da Churchill sugede på sin stump, opdagede han til sin misfornøjelse, at den igen var gået kold. Stalin var så hensynsfuld at give ham ild, og mens Churchill nød det første drag og bøjede sig over Berlinkortet, overvejede han, hvordan man på passende måde kunne gengælde Stalins gestus. Da Churchill pustede røgen ud igen, gav han Stalin en tres meter lang stump af Sonnenallee og skiftede emne”.

Sådan gik det til at teenageren Micha endte på den kommunistiske side af Berlinmuren og det er bare ikke lykken at være underlagt SEDs censur når man hellere vil høre Rolling Stones, feste og prøve at vinde klassekammeraten Miriam tilbage fra hendes vesttyske kæreste.

Tidsmæssigt befinder vi os lige omkring 1980 og der er ikke tegn på opløsning i DDR og når Micha og hans venner ikke prøver at få fat i rockmusik på den sorte børs eller få familiemedlemmer til at smule det over grænsen, udfordrer de systemet på deres egen – uskyldige – måde. Men konsekvenserne for drengestreger er vidtrækkende i det humorforladte Østtyskland.

Det er en fantastisk, velskrevet, humoristisk historie, der præcis som filmen “Good Bye Lenin” hudfletter det absurde overvågningssamfund, viser dobbeltmoralen hos regeringens lakajer. Der er ingen “Ostalgie” men der er samtidig små stik til det Vesttyskland der dengang som nu behandler østtyskerne som mindreværdige og lidt tilbagestående.

Men Sonnenalle er ikke kun en politisk roman, det er samtidig en fin lille ungdomsroman af den slags der lige så godt kunne være fortalt i Aachen, Aalborg eller Aarau. Det er måske ikke noget litterært mesterværk i klassisk forstand, men det er rigtig godt.

Det er absolut en af mine personlige favoritter og den kan klart anbefales.

Sonnenallee

Thomas Brussig: I den korte ende af Sonnenallee, 141 sider, Borgen (2000) oversat fra tysk: Am kürzeren Ende der Sonnenallee (1999).