// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sebastian Olden Jørgensen: Svenskekrigene
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

Sebastian Olden Jørgensen: Svenskekrigene

Skrevet af den 8. november 2018 – 07:54Ingen kommentarer

Man kan næsten ikke sige svenskekrigene uden at se Gøngehøvdingen for sig (måske i skikkelse af Søren Pilmark). Denne tapre dansker, der med snilde og mod kæmpede for sit land og sin konge mod en svensk overmagt. Historien om Svend Poulsen, om tabet af Skånelandene og indførelsen af Enevælden har præget vores syn på de to Karl Gustavkrige fra 1657-58 og 1658-60 i sådan en grad, at det er svært at skelne myte fra sandhed.

Så er det godt, at vi har 100 danmarkshistorier og Sebastian Olden Jørgensen.

I Svenskekrigene gennemgår han krigene, konsekvenserne og myterne på en pædagogisk og forståelig måde. Der bliver også tid til eksempler på, hvordan civilbefolkningen led under krigene og til en dramatisk skildring af stormen på København i februar 1659, der i mytologisk styrke kun overgås af svenskernes march over isen på Storebælt året før. Alt sammen på kun 100 sider – det er mageløst.

Karl Gustav-krigene var så voldsomme, og konsekvenserne så omvæltende, at de ofte omtales bare som svenskerkrigene. De var hverken de første eller de sidste krige mod det, der engang var vores arvefjende, men ingen andre krige medførte så voldsomt tab af dansk land og en ublodig revolution, der vendte op og ned på det politiske styre af Danmark.

I historieskrivningen er den danske krigserklæring i 1657 fremstillet som tåbelig og hovedløs. Sebastian Olden Jørgen forklarer, hvorfor det efter datidens logik og magtforhold faktisk gav god mening at forsøge at stække svenske Karl Gustav på lige præcis dette tidspunkt – og hvorfor det kun var en usædvanlig strenge vinter og svenskernes snarrådige march over isen på Storebælt, der vendte krigen til svenskernes fordel (hvorefter danskerne så indgik en knap så klog panik-fred).

Hvis man elsker sine nationale myter om svenskekrigene – om den svigagtige adel, om den tapre Gøngehøvding og den nedrige kulso, om borgerne der gik til kongen og bad om enevælde – så skal man holde sig fra Svenskekrigene, for Sebastian Olden Jørgensen sparer ingen i jagten på sandheden om krigene og det politiske spil, der fandt sted i København i efteråret 1660. Men hvis man gerne vil blive klogere på årsagen til krigene, deres forløb og deres konsekvenser og mytedannelse helt op til i dag, så er 100 danmarkshistorier som altid et godt sted at bruge en aften!

Svenskekrigene er femtende bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan købe bøgerne hos boghandleren eller i abonnement, så man automatisk får et nyt bind hver måned. Bøgerne skrives af eksperter på de enkelte fagområder, der også har et stort flair for formidling. Bøgerne koster 100 kr stykket.

Vi har anmeldt alle bøgerne i serien – skriv danmarkshistorier i søgefeltet i øverste højre hjørne, så finder du dem.

Sebastian Olden Jørgensen: Svenskekrigene. 100 sider, Aarhus Universitetsforlag. Udkommer 8. november 2018