// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Birgitte Ellemann Höegh: Michael Kvium – Den nådesløse
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Biografi, Kunst

Birgitte Ellemann Höegh: Michael Kvium – Den nådesløse

Skrevet af den 2. december 2018 – 06:01Ingen kommentarer

Hvis du er vild med kunstneren Michael Kvium, kan du godt begynde at glæde dig. I den nye biografi “Michael Kvium – Den nådesløse” fortæller en af Danmarks største nulevende kunstnere for første gang om sit liv og sit virke.

De fleste kender kunstneren Michael Kvium. Men det er de færreste, der kender mennesket, manden, personen Michael Kvium. Men det råder journalisten og forfatteren Birgitte Ellemann Höegh råd på i sin nye fremragende biografi, der går både tæt på både kunstneren og mennesket Michael Kvium.

Kunstneren Kvium er kendt for sine dunkle malerier, der skildrer menneskets vrangside og dykker langt ned i perversionen og det groteske. Ellemann Höegh beskriver ham, som en maler med “en helt egen fundamental streg, og en insisteren på en personlig og nådesløs fremstilling af mennesket. Kvium har nærmest fået patent på de deforme og absurde kroppe og er så vidt vides den eneste danske kunstner med sit eget tillægsord: Kviumsk.”

Der findes flere bøger om den 62-årige danske kunstner, men de er typisk knyttet til hans udstillinger eller værker. Ellemann Höegs værk, “Michael Kvium – den nådesløse”, er den første egentlige biografi om Kvium. Og der bliver gået grundigt til værks. I løbet af de 360 tætskrevne og rigt illustrerede sider, bevæger værket sig langsomt, men sikkert hele vejen ind under huden på Kvium.

Der veksles elegant mellem fortid og nutid i bogen. Dermed får Ellemann Höegh placeret Kvium i det interessante felt mellem kunstner og kunsthistorie. Et interessant og læsevenligt fortælleteknisk greb.

I det nutidige spor følger Ellemann Høegh Kvium hele vejen under tilblivelsen af hans meget roste udstilling “Circus-Europa”, som kunstmuseet Arken åbnede i september 2017. Et følgeskab, der bringer os helt tæt på kunstnerens tanker, overvejelser og skabelsesproces. Vi hører om Kviums kreative metode, produktion, skitsering, tvivl og fremdrift, og vi får et enestående indblik i, hvordan hvordan en udstilling bliver til – både på det indre og ydre plan for Kvium.

I bogens andet spor får vi fortællingen om Kviums opvækst i det strengt katolske hjem i Horsens. Som en del af en søskendeflok på otte og en psykisk syg mor, der hele tiden var på randen af et sammenbrud, skabte han tidligt et kreativt og kunstnerisk rum, som han kunne søge tilflugt i, når tumulten blev for meget. Det er fortællingen om ungdommen i motorcykelmiljøet, og de intense, hårde år på Kunstakademiet. En fortælling om hans år alene på værkstedet frem til i dag, hvor han står stærkt på kunstscenen, som en af landets mest anerkendte malere.

Michael Kvium har givet tilladelse til en omfattende gengivelse af sine værker. Så bogen indholder flere end 70 fremragende Kvium-malerier, som det en fryd at nyde sammen med historien om det personlige og kunstneriske univers, de udspringer af.

Bogen er baseret på mange timers samtaler med Kvium i hans værksteder og boliger i Asserbo, København og Spanien. Derudover har Ellemann Höegh talt med de mennesker, som kender Kvium allerbedst: venner, familie og kollegaer.

Et imponerende værk, der viser, hvordan Kvium den dag i dag, efter at have arbejdet sig helt til tops på den danske kunstscene, fortsat er nådesløs over for sit selv og sit værk. Læs den!

Birgitte Ellemann Höegh: Michael Kvium – Den nådesløse, Gyldendal, 15. oktober 2018, 360 sider, rigt illustreret.