// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Stig Wølch Jørgensen og Ellen Stampe: Tilst-sagen
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Konspirationer, Samfund

Stig Wølch Jørgensen og Ellen Stampe: Tilst-sagen

Skrevet af den 8. februar 2010 – 21:58Én kommentar

29. december 2001 blev to mænd skudt og dræbt af politiet i Århus-forstaden Tilst. Sammen med fire andre kammerater kørte de rundt i sneen i store firhjulstrækkere og lavede ballade. Da en politipatrulje ankommer til stedet kører mændene ind i politibilen med to biler fra hver sin side. Det får betjentene til at føle sig truet på livet. De står derfor ud af bilen og affyrer mindst 12 skud i den efterfølgende dramatiske kamp.

Så langt så godt. Men så hører enigheden også op. Den ene af forfatterne, Stig Wølch Jørgensen, er far til den ene af de to dræbte og bogen handler om faderens kamp for at bevise, at politiet og statsadvokaten dækker over hinanden og at tingene ikke foregik som politiet beskriver den skæbnesvangre nat.

Forfatterne har fået adgang til alt materiale i sagen, og citater fra afhøringsrapporter opremses således side op og side ned, mens de kommenteres undervejs. Ligeledes citeres der hyppigt fra tekniske rapporter og afgørelser.

Det lykkes aldrig bogen at føre bevis for bare den mindste flig af urent trav og man kan ikke undgå at sidde tilbage med sympati for de to betjente, hvis lod det var at stå ansigt til ansigt med forbryderne den nat i Tilst. De passede bare deres arbejde. De havde ikke stjålet bilerne.

“Tilst-sagen” var en kolossal skuffelse. Min forventning var en journalistisk objektiv bog, hvor man havde kortlagt sagen, der faktisk er ret interessant. Men i stedet var det et konspiratorisk korstog, hvor der på intet tidspunkt stilles spørgsmålstegn ved forbrydernes handlinger. For det er vel ikke i orden at forsøge at køre to politibetjente ned? Og ingen betjent trækker vel sin pistol med mindre han virkelig er på skideren? Anklagerne og mistænkeliggørelsen rettes hele tiden mod “systemet” uden at forfatterne på noget tidspunkt stopper op og foretager bare et gran af selvransagelse.

Stig Wølch Jørgensen og Ellen Stampe, Tilst-sagen, 233 sider, 2009, Whistleblower.