// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Robert F. Kennedy Jr.: American Values – Lessons I Learned from My Family
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

Robert F. Kennedy Jr.: American Values – Lessons I Learned from My Family

Skrevet af den 16. september 2018 – 05:58Ingen kommentarer

Der har altid hersket en interessant og tiltrækkende mystik omkring den amerikanske Kennedy-familie. Og det er vel egentlig ikke så underligt. USA’s første katolske præsident, John F. Kennedy, blev myrdet i Dallas 22. november 1963, og hans bror, justitsminister i sin brors regering, Robert F. Kennedy, blev myrdet 6. juni 1968, i Los Angeles, efter han havde vundet primærvalget og begyndte at ligne Demokraternes bedste valg til en sejr i det kommende præsidentvalg.

Ikke nok med det. Deres bror, Edward Kennedy, kørte 18. juli 1969 sin bil ud over kanten på en bro på Chappaquiddick Island og landede i vandet. Han svømmede væk og rapporterede først ulykken ti timer efter, hvorpå man i bilen fandt liget af den 28-årige Mary Jo Kopechne.

Spekulationerne og konspirationsteorierne har flydt rigeligt over omkring den fascinerende familie. Desuden er der skrevet et hav af biografier om både Kennedy’erne selv og om et større udvalg af deres rådgivere, taleskrivere og mange, mange flere.

Denne bog er som udgangspunkt en anelse mere interessant, fordi den er skrevet af Robert F. Kennedy’s søn, Robert F. Kennedy jr. Jeg tror selv, jeg har læst i omegnen af 20 forskellige bøger om Kennedy-familien eller om personer omkring dem, og jeg er nok aldrig kommet tættere på familien end i denne bog. Og det er positivt.

Robert F. Kennedy havde 11 børn, og hans ældste dreng er den, der bedst kan huske tilbage til der, hvor det for alvor er interessant for os læsere. Desuden har han i sin research talt med mange familiemedlemmer og venner af familien for at kunne stykke denne bog sammen.

I sit udgangspunkt er bogen nok mest interessant, hvis du gerne vil spadestikket dybere og have meninger, minder, fortolkninger og holdninger knyttet til det billede, vi i forvejen har af den berømte og berygtede familie. For det får vi nemlig til overflod i ”American Values”. Og når jeg siger ’til overflod’, så er det fordi, Robert F. Kennedy Jr. ligger temmelig langt til venstre for midten i sit syn på samfundet. Titlen alene ”American Values” og ikke ”My family values” siger en del.

Bogen er blændende skrevet, og vi får serveret personlige familieholdninger til alle fra Chavez i Venezuela over Mao i Kina til Castro på Cuba og Hoover hos FBI. Der er ingen skjulte dagsordener her. Grovfilen er fremme, og det er helt i orden. Castro og Chavez og Mao er de gode, mens Hoover og Republikanerne er meget onde. Udfordringen ligger i, at hans konklusioner stammer fra fortolkninger af hans fars og onkels ord, taler og fortalte gerninger.

Den helt store værdi ligger i de mange rene fortællinger om barndommen og historien hos Kennedy’erne, hvoraf du for alvor kan afkode, hvor familieværdierne blev dyrket. Det er ikke bare smukt. Det er direkte fortræffelig læsning. Skal du derimod nyde de politiske fortællinger med samme entusiasme, skal du nok befinde dig et godt stykke til venstre for Sovjetstyret, for billedet er og bliver meget forvrænget.

I alt en god bog med masser af gode historier og et reelt nærbillede af Kennedy-familien.

American Values – Lessons I Learned from My Family, Robert F. Kennedy Jr., 285 sider, Maj 2018