// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Preben Brock Jacobsen: Slip tanken løs
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Samfund

Preben Brock Jacobsen: Slip tanken løs

Skrevet af den 10. september 2018 – 07:22Ingen kommentarer

I dag har tro og religion i mange dele af verden en anden klang, end det tidligere har været tilfældet. I store dele af den vestlige verden – særligt i protestantiske områder – betyder religion stort set intet i dag, og hvis du erklærer, at du er troende, kan du endda blive set ned på og måske endda blive valgt fra.

Sproget og vores måder at agere på har altid hængt tæt sammen med vores tro, og derfor kan du også let få den opfattelse, at vi i dag taler og opfører os helt anderledes, end vi gjorde dengang, vi var et mere troende folk. Sådan hænger det bare overhovedet ikke sammen. Selvom de fleste bærende elementer i vores tro er erstattet af dyb og gennem-researchet fakta og viden, så lever selv erklærede atesister i dag efter stort samtlige af de samme etiske regler, som de fleste større religioner oprindeligt var ment som en garant for.

I bogen ”Slip tanken løs” går Preben Brock Jacobsen meget tættere ind i emnet. Han kigger især på kristendom og etik i den moderne tid, og han udfordrer den blinde fornægtelse af budskaberne i kristendommen. Og fremfor alt advarer han os mod de uheldige følger, det kan have, hvis vi blindt vender ryggen til den tro, der ligger til grund for hele vores måde at tænke på.

Jeg er som så mange andre en sund skeptiker af troen, især med tanke på hvor mange forfærdelige handlinger, der i dag har sit udspring i en eller anden form for dyrkelse af religion. Nej, jeg tror ikke på, at en mand med et langt hvidt skæg sidder og holder øje med alle kristne mennesker i hele verden og lytter til deres problemer. Men har der nogensinde eksisteret en person ved navn Jesus, som måske var lidt klogere og mere bevidst om tingenes tilstand end de fleste andre? Mon ikke? Og skulle jeg fornægte hovedbudskaberne i den tro, der ligger til grund for hele vores nation? Næstekærlighed? Ansvar for egne gerninger? Nej, vel?

Af den årsag læste jeg med interesse Jacobsens bog, og jeg var ganske betaget. For selvom Jacobsen bakker sine teser og tanker op med flere citater, end selv jeg næsten kan holde ud, så er det nok et faktum, at vi i rigtig mange år endnu kommer til at leve i verden, hvor religion – på den ene eller den anden måde – spiller en rolle. Og derfor er bogen relevant. Og husk også på: Bogen er også relevant – om muligt endnu mere – selvom du skulle være uenig i Jacobsens tanker.

Slip tanken løs, Preben Brock Jacobsen, Forlaget Filo, 2018, 208 sider