// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Arne Schmidt Møller: Ghazala
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Samfund

Arne Schmidt Møller: Ghazala

Skrevet af den 15. oktober 2008 – 15:13Ingen kommentarer

Tænk, hvis man en dag kunne få to forfattere til at give hver deres bud på en krimi på baggrund af det samme plot og de samme personer og den samme handling? Så kunne man for alvor se hvem der skrev godt og hvem der var mere flad i sproget.

Men det kan vi som bekendt ikke – undtagen i virkeligheden. Eksempelvis så har æresdrabet på Banegårdspladsen i Slagelse for et par år siden, på den pakistanske pige Ghazala Khan, afstedkommet ikke mindre end to bøger, der i detaljer beskriver hvad der gik forud for den tragiske begivenhed, der endte med at en hel familie blev dømt for æresdrab og fik mere end 120 års fængsel til sammen.

BT’s daværende krimireporter Arne Schmidt Møller har begået bogen “Ghazala“, som er den denne anmeldelse egentlig handler om. Men TV-avisens kriminalredaktør Claus Buhr har sammen med kollegaen Helle Sønderby begået bogen “Bror, hvad er det du gør?”, som jeg læste og anmeldte før jeg begyndte at anmelde bøger her på bogblogger.dk. Og derfor er det nærliggende at sammenligne de to bøger, som begge to er skrevet på baggrund af journalisterne dækning af sagen, da den blev oprullet i Landsretten.

Og “Bror, hvad er det du gør?” er bare klasser bedre end “Ghazala”. Detaljerne er ganske enkelt flere, spændingen er mere intens og baggrundsresearchen virker tungere. Begge bøger er gode fortællinger om en af dansk retshistories mest opsigtvækkende sager. Men medmindre man er helt pjattet med litteratur om æresdrab, så bør man nøjes med at læse “Bror, hvad er det du gør?”. “Ghazala” er også en god bog, som alene i kraft af den historie den fortæller, fænger sit publikum. Men den mangler lige det ekstra, som den anden bog har – som blandt får en til at føle at man er med på første parkét i det unge pars vilde flugt fra familien.

Arne Schmidt Møller har i øvrigt også skrevet bogen “Sonay”, der ikke overraskende handler om æresdrabet på den 14-årige pige Sonay, hvor hendes far blev dømt for at have dræbt pigen og kastet i hende i Stege Havn. Jeg havde den med hjemme fra biblioteket, men havde efter at have læst om Ghazala anden gang fået nok af æresdrab i denne omgang.

Arne Schmidt Møller: “Ghazala”. Forlaget Siesta. 150 sider.