// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » William Kvist: Jagten på frihed
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Sport

William Kvist: Jagten på frihed

Skrevet af den 1. juli 2018 – 07:38Ingen kommentarer

William Kvist er en tænker – på godt og ondt. Han har aldrig hævdet, at han var verdens bedste fodboldspiler, og selv hans ambitioner har været ganske håndgribelige. Men den danske landsholdsspiller i fodbold, der i disse dage er højaktuel grundet sin skade i Danmarks åbningskamp mod Peru under VM i Rusland, har grebet sin karriere an på en meget atypisk – og mon ikke vi kan tillade os at sige – meget moderne måde.

Kvist har – efter eget udsagn – brugt omkring to og en halv millioner kroner på mentaltræning, trancedans og særlige diæter for at blive et bedre menneske og derigennem en bedre spiller i sin klub, FC København, og på landsholdet. ”Jagten på frihed” er hans vovede titel på den bog, hvori vi får et dybt indblik i hans tilgang til træning, studier – livet.

Én af Kvists største kritikere har været den tidligere landsholdsspiller, Stig Tøfting. Derfor har Kvist bedt Tøfting om at skrive forordet i bogen. Og det er et af de mest underholdende og fabelagtige forord, jeg nogensinde har læst til en bog. Blandt andet skriver han:
”Optimering med saftpresser, der flyves ind til landsholdslejren, specielle søvnbriller, yoga og åndedrætsøvelser og trancedans. Den slags er Hokus Pokus i min bog. Har det gjort William til en bedre spiller? Er han blevet bedre venner med bolden? Vi mangler stadig at se det endegyldige bevis på, at det virker. Jeg har kaldt ham for ’en tomgangsspiller’, det står jeg ved. Det kan fem liter friskpresset grønsagsjuice i èn slurk altså ikke ændre på.”

Allerede her griner jeg. Men det gør jeg til gengæld ikke mange andre steder i resten af bogen. Til gengæld bliver jeg klogere. For mens Kvist begiver sig ud i dybe udredninger og forklaringer på, hvorfor han kaster sig ud i denne slags alternative tilgange til sin sport og sit liv, og selvom det på ingen måde er noget, jeg kan forestille mig være relevant for mig og min familie, så accepterer jeg fuldt ud, at det virker for Kvist. Derved virker det nemlig også for hans karriere, hans familie, hans fodboldhold og for det danske landshold.

Så selvom jeg her læser en bog med et indhold, jeg har uhyre svært ved at relatere mig til, så lærer det mig, hvad der virker for ham – og sikkert også en del andre mennesker – og jeg kan godt lide at lære. Og jo, vi får også en fin gennemgang af en noget broget karriere, der dog mest har lyst op i Danmark, hvor det er blevet til syv danske mesterskaber og tre pokaltitler – samt to titler som Årets Fodboldspiller i Danmark i 2010 og 2011. Desuden har Kvist klubrekorden i FCK med over 400 spillede kampe.

Men tag ja-hatten på, når du åbner bogen. Og forstå og accepter, at mennesker er forskellige og har forskellige behov. Så kan du nyde den. Har du ikke den tilgang, kan det blive en lang dag bag læsebrillen.

Jagten på frihed, William Kvist, Story House, Lindhardt & Ringhof, 378 sider, 2018