// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Garberg og Jesper Herholt: Humlebien & landsholdstrøjen
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Sport

Garberg og Jesper Herholt: Humlebien & landsholdstrøjen

Skrevet af den 14. juni 2018 – 15:09Ingen kommentarer

Fodbold er på alle måder relevant i disse dage. VM 2018 i Rusland er over os, og derfor er der igen fokus på spillere, baner, FIFA’s umådeligt voldsomme fordærv og korruption, landshold, stolthed, bolde, baner, stadions, udstyr, metoder, videodommere og ja, fodboldtrøjer. Jeg er selv ejer af to argentinske (købt i Buenos Aires), en italiensk, en spansk, en replica brasiliansk og en dansk landsholdstrøje – sidstnævnte fra kvalifikationen til VM i 2014 (som Danmark desværre ikke klarede) med alle spillernes underskrifter.

Det er sjovt. Det er lidt hyggeligt. Og det er nok ansporet af en drengedrøm. For at være helt ærlig kan jeg ikke helt huske det. Men når jeg kigger på min søn, der i dag er 15 år gammel, så er der noget, der peger mig i den retning.

For andre er det med landsholdstrøjerne nærmest en besættelse. Ikke at jeg har problemer med at forstå, hvordan en sjov lille samlermani hurtigt kan udvikle sig til en nærmest autistisk tilstand – men alligevel …

Morten Garberg og Jesper Herholt har i bogen ”Humlebien & landsholdstrøjen” udelukkende fokuseret på Hummels danske landsholdstrøjer. Og skal du gennemgå de danske trøjer, så er mærket Hummel den rigtige at fokusere på. For ligesom Kappa og Italien, Umbro og England, Adidas og Tyskland må siges at hænge tæt sammen, så har Hummel – med undtagelse af en periode på 12 i starten af det nye årtusinde – været tøjsponsor for Danmark, siden 1979, da tyske Sepp Piontek blev sat i spidsen for det danske landshold.

Men det er vitterligt ikke i trøjerne, at de bedste historier ligger. Trøjerne kan være pæne, grimme, sjove, underlige eller spændende – men de har ingen særdeles interessante historier at fortælle.

Det har derimod de spillere, der bar dem på de tidspunkter, hvor de bar dem. Derfor er det særdeles rart, at denne bog er proppet med fotos, for kan du genkende situationerne, de er taget i, så er det dem, der vækker følelser hos dig – ikke trøjerne eller deres design. Ja, undskyld, danske trøjedesignere, men nej …!

Det er ikke en journalistisk gennemarbejdet bog, og derfor virker den meget tam på mig. Der er ikke brugt tid på at dyrke de historier, der er knyttet sammen med de enkelte landsholdstrøjer, hvilket ellers ville være helt oplagt at gøre. Det er som om, de blot er nævnt i forbifarten. Så i manglen på disse historier vil jeg komme med en frisk og meget relevant én af slagsen.

For ganske kort tid siden var jeg og en kollega i København for at opleve et live show med fire kendte podcast-deltagere fra det verdensberømte ”Football Weekly”, lavet af avisen The Guardian. Vært Max Rushden var flankeret af tre brillante skribenter, Barney Ronay, Jonathan Wilson og Barry Glendenning. Og én ting de ikke havde et problem med at blive enige om – udover at den danske pokalfinale mellem Brøndby og Silkeborg havde været noget af det værste, de nogensinde havde oplevet – det var, at den danske landsholdstrøje fra 1986, da vi tryllebandt en hel verden, før vi på røv og albuer blev sparket i sænk med 5-1 af Spanien, er den grimmeste fodboldtrøje i historien. Jeg er ikke utilbøjelig til at give dem ret. Dog med et forbehold: Hold øje med den nigerianske her til VM. Puha!

Bogen er ganske sjov på grund af de mange fotos. Men ellers er der ikke meget interessant at komme efter.

Og lad mig så alligevel lige sende nogle roser efter bogen. For den dedikerer faktisk nogle sider til kvindelandsholdet, der har opnået meget fine resultater – senest med sølvmedaljer ved det seneste EM.

Humlebien & Landholdstrøjen, Morten Garberg og Jesper Herholt, Turbine, 2018, 236 sider