// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Arto Halonen og Kevin Frazier: Skytsenglen
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie, Spænding

Arto Halonen og Kevin Frazier: Skytsenglen

Skrevet af den 7. juni 2018 – 07:07Ingen kommentarer

Bogen ”Skytsenglen” – tilgængelig fra 7. juni 2018.

Filmen ”Skytsenglen” – tilgængelig fra 28. juni 2018.

Ja, det er samme historie. Og forfatteren Arno Halonen, der i bogen har fået hjælp af sin amerikanske ven, den tidligere retssagsadvokat og forfatter Kevin Frazier, har såmænd også selv instrueret filmen, der har store navne som Josh Lucas (fra blandt andet ”A Beautiful Mind”, ”American Psycho” og ”The Lincoln Lawyer”), Pilou Asbæk (fra blandt andet ”Borgen”, ”Spies & Glistrup”, ”9. april” og ”Game of Thrones”) og Cyron Melville (fra blandt andet ”Vanvittig forelsket”, ”En kongelig affære” og ”Sommeren ’92”) i hovedrollerne.

Lad os lige tage selve historien, for den er nemlig meget ens gennem både bog og film. Handlingen er baseret på en fascinerende sand historie fra 1951, hvor det for første og eneste gang i historien lykkes en politimand, Roland Olsen, at få anklaget to mænd for den samme forbrydelse – selvom den kun blev begået af en person. Eftersom det er en sand beretning, har du som læser af denne anmeldelse selv adgang til alle relevante oplysninger, men jeg vil alligevel lade lidt tilbage til spændingen og oplevelsen, hvis det lykkes dig at læse bogen og/eller se filmen, uden at du kender udfaldet.

Sagen er hypnose. Emnet er manipulation. Har en mand manipuleret eller hypnotiseret en anden mand til at begå en grov forbrydelse?

Som forfatter og instruktør Halonen sagde i et debatpanel efter visningen af filmen, så ligger fascinationen i, at det er den eneste eksisterende sag af sin art. Og relevansen ligger i, at han mener, der foregår konstant manipulation af mennesker – på forskellige niveauer – i byer og lande over hele kloden.

Der er hundredevis af eksempler på bevidst manipulation, og derfor er handlingen og dermed bogen relevant. Den er desuden fremstillet som en thriller, og selvom det i mange øjeblikke nok er lidt svært at holde fast i, så er det dog et prædikat, som jeg synes, at filmen fint lever op til. Dog mener jeg, der er langt fra manipulation til hypnose. Det kan måske virke som en rejse ned ad samme vej, men forfatterne viser selv med al tydelighed, at de mener, at sagen om Palle Hardrup og Bjørn Schouw Nielsen er en sag om regulær hypnose.

Bogen er meget let læselig. Sproget er simpelt. Den er skrevet i øjenhøjde. Og så er de lidt mere ’skæve’ handlingsmomenter – i hvert fald set ud fra normal adfærd – ganske fint beskrevet. Vi er så at sige ’med hele vejen’.

Men forfatterne har også taget sig nogle gevaldige friheder. Roland Olsen – som i bog og film hedder Anders Olsen – er omskrevet, og de har endda opfundet hans hustru, Marie og sat hende som en helt central figur i handlingen. Det gør ikke bogen dårligere – eller filmen, for den sags skyld. Men det forstyrrer mit billede af sagen.

Alt i alt er bogen meget relevant i valg af emne og glimrende skrevet. Jeg kan anbefale den.

Skytsenglen, Arto Halonen og Kevin Frazier, Hr. Ferdinand, Juni 2018, 288 sider