// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ilmar Taska: Større end livet
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Noveller

Ilmar Taska: Større end livet

Skrevet af den 4. juni 2018 – 06:30Ingen kommentarer

Den estiske forfatter Ilmar Taska har noget af et cv. Han er født i Sibirien af deporterede estiske forældre, og har både skrevet bøger og lavet film.

Jeg var meget begejstret for Ilmar Taskas roman Pobeda 1946, som er anmeldt her på bogblogger. Det er en virkelig smuk, tankevækkende og knugende bog, som jeg gerne bruger anledningen til at fremhæve igen.

Jeg havde derfor store forventninger til denne novellesamling, men jeg blev slemt skuffet. De fleste af novellerne siger mig virkelig ikke noget.

Det undrer mig en del, for Taska kan jo godt. Den ene novelle, der går lige hjem er Bannyj Sidegade og den er til gengæld fremragende. Følsom, smuk, præcis og ulykkelig – en novelle man går og tænker over, lang tid efter man er færdig med den.

De øvrige noveller gav mig ingenting. De er meget forskellige, både i længde, tone og indhold, og ingen af personerne blev rigtig vedkommende for mig. Små, afbrudte glimt af liv fra den gamle østblok i de fleste af dem, og så en lang novelle til slut, der foregår i Hollywood, og udstiller overfladiskheden der uden rigtig at bidrage med så meget andet.

Det skal dog nævnes, at også novellen Pobeda har ligesom Bannyj Sidegade nerve og følsomhed. Den er dog indledningen til romanen Podeba 1946, så hvis man (som jeg) har læst romanen før novellesamlingen, kommer den ikke rigtig til sin ret.

Ilmar Taska: Større end livet. 264 sider, oversat af Birgita Bonde Hansen. Jensen & Dalgaard, 2017