// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » En indvandringshistorie – jøder i Danmark i 400 år
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

En indvandringshistorie – jøder i Danmark i 400 år

Skrevet af den 17. maj 2018 – 07:05Ingen kommentarer

Der har boet jøder i Danmark i 400 år. De første kom – så vidt vi ved – til byen Glückstadt i Holsten på invitation fra Christian IV. Han ville opbygge en driftig handelsby, der skulle udkonkurrere Hamborg og for at nå det mål måtte han lokke lidt. 25 års skattefrihed, religionsfrihed og ret til at færdes også i selve Danmark blev midlerne for at lokke jøder til at bosætte sig i den nye by.

Sådan begynder den jødiske Danmarkshistorie, og i denne udgave fra Dansk Jødisk Museum, er den både flot illustreret og flot fortalt.

I de følgende 400 år er jøder indvandret og udvandret, de har slået sig ned og blevet danske og de har sat deres præg på det danske samfund. Engang var jøderne bosat i mange byer i Danmark, men med tiden blev de koncentreret mere i København. Fra Frederik d. VIs tid fik de borgerrettigheder, kunne aftjene værnepligt, og med grundloven i 1849 blev der indført religionsfrihed. Det er de ydre ting.

I det indre liv har det jødiske samfund også forandret sig. Op gennem 1800-tallet blev de danske jøder i høj grad assimileret i Danmark, mange i så høj grad at de lod sig døbe og forlod Mosaisk Troessamfund.

Blandt de “gamle” danske jøder så man også med bekymring på senere indvandringsbølger – især den fra Østeuropa i begyndelsen af 1900-tallet, hvor mange af indvandrerne var både fattigere og mere ortodokse (eller socialister!) end den danske menighed.

Der er selvfølgelig også blevet plads til begivenhederne før og under 2. verdenskrig, herunder naturligvis den for et besat land helt unikke redning i oktober 1943.

Centralt i fortællingen står de mange bidrag, som jøderne igennem de sidste par hundrede år har leveret til det danske samfund, både i kulturlivet men så sandelig også i erhvervslivet. Det hele er rigt illustreret.

“En indvandringshistorie” er kun 178 sider lang og med så mange billeder siger det sig selv, at det kun er de store linjer, der trækkes op. Det gør ikke noget, for der er masser af litteraturhenvisninger, som den mere nørdede læser kan kaste sig over. Som overblikshistorie fungerer den rigtig fint, og vil også være velegnet til undervisningsbrug.

En indvandringshistorie – jøder i Danmark i 400 år. Cecilie Felicia Stokholm Banke, Signe Bergman Larsen, Janne Lauersen, Martin Schwarz Lausten og Hanne Trautner-Kromann. Dansk Jødisk Museum, 178 sider. 2018