// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Raphael Honigstein: Fuld fart frem
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Sport

Raphael Honigstein: Fuld fart frem

Skrevet af den 7. maj 2018 – 07:20Ingen kommentarer

Når Raphael Honigstein skriver, så læser jeg. Han er en del af ekspertpanelet, der hver uge gæster The Guardian’s ”Football Weekly” podcast, som jeg ivrigt lytter til, og han er én af de mange glimrende journalister og skribenter, jeg alene af den årsag er begyndt ubetinget at følge.

Nu har Raphael Honigstein skrevet en bog om Liverpool’s tyske træner, Jürgen Klopp, og jeg er ombord – også selvom jeg på ingen som helst måde kan påstå at være Liverpool-fan. Jeg er til gengæld Klopp-fan – og det er kun en følelse, der er blevet forstærket, efter jeg har læst ”Fuld fart frem”.

Jürgen Klopp var aldrig selv en stor fodboldspiller. Han hører nærmere til i den kategori, hvor han kunne se og forklare tingene langt bedre, end han selv var i stand til at udføre dem. Det er der ikke noget som galt i. Og især ikke fordi han har været en del af en række meget spændende hold, der på mange måder har lagt grundstenene for den måde, nogle af Europas mest succesrige hold spiller fodbold på i dag.

Først var Jürgen Klopp en del af det hold, der var det første i Tyskland til at forlade tanken om den klassiske libero efter bedste Franz Beckenbauer-model. I Mainz spillede han hovedrollen i en bevægelig fire-backskæde, der i perioder mest mindede om AC Milans storhold fra 90’erne – også selvom Mainz på dette tidspunkt bedrev en tilværelse i den næstbedste tyske række.

Senere kom Klopp tilbage som træner for klubben og førte med et helt nyt tempofyldt spil baseret på genpres for første gang holdet op i den øverste række, hvor det endda lykkedes ham at få holdet med i Europa League – for deres fair play-bedrifter.

Det varede naturligvis ikke længe, før Klopp tiltrak sig opmærksomhed fra nogle af de største tyske klubber. Han valgte til sidst at sige ja til Borussia Dortmund, som han ikke alene vandt det tyske mesterskab og pokalturneringen med, men som det også lykkedes ham at få i den mest eftertragtede af alle finaler – nemlig Champions League. Her kom han dog til kort mod Bayern München, der selv havde været på jagt efter Klopp.

I dag er han så træner for Liverpool i England – en klub der ikke har vundet mesterskabet i snart 30 år. Klopp indgyder håb og spænding om ny storhed for Merseyside-klubben – og efter denne sæson bliver den forhåbning ikke dæmpet.

Honigstein skriver levende og – som jeg er stor fan af – ikke i kronologisk rækkefølge. Han sætter sig ind i stoffet, finder alle de rigtige mennesker at tale med og bruger citater på en absolut genial måde – idet de bløder op og bliver lagt på tidspunkter, hvor de hele tiden holder mig som læser fanget af den samlede fortælling. Det gør denne bog om Klopp til en meget levende og attraktiv læseoplevelse, som jeg kun på det stærkeste kan anbefale.

Fuld fart frem, Raphael Honigstein, People’s Press, 275 sider, april 2018.