// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Karel Capek: Fortrolige Smaastykker
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Fortællinger

Karel Capek: Fortrolige Smaastykker

Skrevet af den 21. april 2018 – 07:00Ingen kommentarer

Nogen gange får man en bog, hvis blotte eksistens vækker undren og andægtighed. Sådan en bog er Karel Capeks Fortrolige Smaastykker. Det er en lille sag på bare 62 sider, fundet af bogbloggers redaktør i et antikvariat i Århus.

Bogen vakte straks min nysgerrighed. Jeg kender kun tjekkiske Karel Capeks forfatterskab for Krigen mod salamandrene, der udkom i 1936 som en allegori over nazismen og for omtaler af, at han skulle have opfundet ordet robot. At der eksisterer en “Fortrolige Smaastykker” kom altså bag på mig. Capek døde i 1938, altså inden hele Tjekkeslovakiet blev løbet over ende af nazisterne.

Fortrolige Smaastykker er en del af en serie, udgivet af det nu hedengangne forlag Hasselbalch. Forlaget udgav et kultur-bibliotek med små, korte værker af kendte forfattere. Fortrolige Smaastykker er nr. 58 i en række på imponerende 285 bind. Kultur-biblioteket blev redigeret af den kendte forfatter (og apoteker!) Jakob Paludan, der i dag nok er mest kendt for hovedværket Jørgen Stein.

Fortrolige Smaastykker er, såvidt jeg kan tyde romertal, udgivet i 1946, og der er en særlig, tør og længselsfuld duft over sådan en bog. Det bliver kun bedre af, at der er en indskription med blæk på første side, Et godt 1947, Karen Else! Din Inger, siger den med en skrifttype, der minder mig om min mormors. Det er alt sammen fascinerende.

Der er ingen kolofon, og dermed intet navn på en oversætter eller angivelse af hvornår Fortrolige Smaastykker oprindeligt er skrevet og hvordan de er udgivet. Retsstavningen er, naturligvis, med dobbeltaa og Navneord er med stort.

Indholdet af Fortrolige Smaastykker er det, der på nudansk vel kaldes klummer og her er tale om små hverdagsnedslag i hvad jeg vurderer er efterkrigstiden. Det er overvejelser om de små ting i livet, om forår, om den unge generation, om at gå til skrædderen. Små hverdagsiagttagelser set med et kærligt og ofte selvironisk blik. På den måde virker småstykkerne meget moderne, om end de jo ikke kan løbe fra deres tid.

Det er en dejlig lille sag, der emmer af centraleuropæisk dannelse fra før verden gik af lave. Jeg bliver en smule nostalgisk, når jeg har den i hånden – sådan er den formentlig ikke blevet læst ved sin udgivelse, men vi er jo alle læsere i vores egen tid.

Karel Capek: Fortrolige Smaastykker. Hasselbalch, 1946.