// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Markus Sköld: Kold træk
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Gys

Markus Sköld: Kold træk

Skrevet af den 11. februar 2018 – 07:53Ingen kommentarer

En god gyser kan få én til at sove med lyset tændt og dynen op over hovedet. En god gyser kan få én til at undgå spejle, finde hvidløget frem og tjekke om man mon kan købe vievand og sølvkugler på wish.com.

Sådan en gyser er Kold træk desværre ikke.

Udgangspunktet er ellers fint: et par flytter til en lille mineby i Norrland. Manden skal være direktør for stålværket, mens hustruen Therese skal gå hjemme og finde ud af, hvad hun vil med sit liv. Sammen har de den fem årige datter Sara. De flytter ind i den gamle direktørvilla, men lige fra starten af mærker Therese, at der er noget galt: mærkelige lyde, skygger der forsvinder, en uhyggelig kælder og billeder, der flytter sig rundt.

Det viser sig hurtigt at den lille by gemmer på en gammel tragedie, og Therese sætter sig for at finde ud af hvad der lå bag historien om den mystiske Pär Klangs amokløb i en nu forladt mine tres år tidligere og de mange mennesker, der er forsvundet i byen siden da. Herfra går det slag i slag, mens ondskaben fortættes… Imens kæmper Therese med en totalt fraværende mand, og sin egen ubeslutsomhed.

Gysergenren er en af de allersværeste genrer. Det skal være uhyggeligt – isnende uhyggeligt – og man skal kende sine virkemidler. Det gør Sköld, men jeg synes han overgør det: en besat mand, spøgelser, en ukendt ondskab, en farlig lukket mine, en ond kat, en tavle der kommunikere til et barn, mordbrand, biluheld, stormvejr, lillebymentalitet og meget andet, men elementerne hænger ikke rigtig sammen og gyset bliver ikke rigtig fastholdt. Samtidig tager alt for lange hverdagsdialoger tempoet ud af romanen, fordi de skal bruge tiden på at udveksle almindeligheder, der ikke bringer historien fremad og ikke tilfører nogen autencitet.

Markus Sköld: Kold træk. 316 sider. Hoi Forlag, oversat af Rasmus Bjørgmose