// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Helga Waage: Røverhistorier fra Roskilde
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Ungdomsroman

Helga Waage: Røverhistorier fra Roskilde

Skrevet af den 31. januar 2018 – 07:06Ingen kommentarer

”Røverhistorier fra Roskilde” er en ungdomsroman. Betegnelsen står nederst på forsiden og er meget rammende for Helga Waages fine værk.

Da jeg var dreng, arvede jeg fra min far en stak ”Jan”-bøger og ”Kim”-bøger. Derudover læste jeg en lang række andre spændende ungdomsromaner i lignende stil som eksempelvis ”De tre detektiver”. Jeg brugte mine somre med næsen dybt begravet i et hav af spændende eventyr fra hverdagen med mine helte fra bøgerne. Og det var ikke kun handlingen, der fangede mig. Selvom den i de fleste tilfælde også var rigtig god.

Jeg var særligt vild med den måde, bøgerne var skrevet på. Der var ikke brugt vanskeligt sprog. Det var skrevet i øjenhøjde. Budskaberne var klare, og handlingen var beskrevet, så du kunne forstå den. Men fremfor alt var det flydende, hvilket betyder meget, når jeg læser bøger. Jo, en bog kan sagtens være forceret og have et højt lixtal samtidig med at den er poetisk skrevet, og jeg kan måske godt lide den alligevel. Men når handlingen er ligefrem. Og når målgruppen er ’de unge’. Og når budskaberne er simple. Og når vi arbejder i øjenhøjde. Ja, så stiller det faktisk væsentlige krav til sproget.

Helga rammer – for mig – lige ned i noget helt essentielt i den måde, hun leverer sin historie på. Ja, handlingen er noget helt andet end fra mine gamle ”Jan”- og ”Kim”-bøger, men hun fortæller historien på samme måde. Det er stærkt, stærkt undervurderet at kende og forstå sin målgruppe. Det gør Helga.

”Røverhistorier fra Roskilde” er også flot bygget op. Den har sit afsæt i en række forskellige mennesker med forskellig baggrund, og som historien skrider frem, vikler personernes liv sig ind i hinanden.

Og ja, vi får også glæde af, at Helga Waage er juridisk kandidat fra Aarhus Universitet og har arbejdet i Justitsministeriet.

”Røverhistorier fra Roskilde” er en solid debut fra Helga Waage. Og det siger jeg, selvom jeg på ingen måde er i målgruppen for bogen – men fordi den formår at vække spejlklare minder i mig, fra den gang jeg var.

Røverhistorier fra Roskilde, Helga Waage, Forlaget Mellemgaard, 310 sider, December 2017.