// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Henry Nielsen og Kristian Hvidtfelt Nielsen: Camp Century – Koldkrigsbyen under Grønlands indlandsis
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Henry Nielsen og Kristian Hvidtfelt Nielsen: Camp Century – Koldkrigsbyen under Grønlands indlandsis

Skrevet af den 13. november 2017 – 16:00Ingen kommentarer

En ny bog fortæller grundigt og meget pædagogisk den spændende historie om Camp Century-lejren, som USA etablerede under overfladen på Grønlands indlandsis i slutningen af 1950’erne og starten af 1960’erne. Den blev lukket igen efter godt seks år, men skaber stadig den dag i dag ballade.

I bogen “Camp Century – Koldkrigsbyen under Grønlands indlandsis” fortæller Henry Nielsen og Kristian Hvidtfelt Nielsen fra Aarhus Universitet historien om lejrens etablering, drift og skæbne efter lukningen. De kigger desuden generelt på USA’s forskningsaktiviteter på Grønland under Den Kolde Krig og Danmarks kontrol eller mangel på samme med aktiviteterne.

Op til 150 personer kunne bo i lejren, som var i funktion i omkring seks år og blandt andet havde en lille atomreaktor. Den blev fjernet og der blev ryddet pænt op efter den. I hvert fald så pænt, at danske eksperter ved nedlukningen i 1966 erklærede sig tilfredse. En lille smule radioaktivt affald blev efterladt i undergrunden. Men det var ikke mere, end det var acceptabelt, fastslog danskerne. Dermed havde amerikanerne efter deres opfattelse levet op til aftalen om at rydde op efter sig selv.

Helt samme opfattelse har især grønlandske politikere ikke i dag. Og udsigten til at atomaffaldet en dag kommer op til overfladen igen når indlandsisen er smeltet tilstrækkeligt, har de seneste år skabt alvorlige kurer på tråden mellem Grønland på den ene side og Danmark og USA på den anden side. Foruden atomaffald, så ligger der også fysisk affald fra lejrens bygninger og lignende samt spildevand nedfrosset i indlandsisen.

Det er i forbindelse med den aktuelle ballade, at forfatterne i bogen graver ned i historien om lejren – og hvad der rent faktisk skulle være fulgt i kølvandet på den. For ud ad til var det amerikanske forsvar gode til at fortælle historien om alle de mere eller mindre fredelige forskningsformål, som lejren blev brugt til. Men i virkeligheden så blev den også brugt til at undersøge, om det var muligt at anlægge et enormt netværk af siloer med op mod 500 atommissiler under indlandsisen – det såkaldte Project Iceworm.

Iceworm var US Army’s bud på et net af atomare missiler, som kunne bruges til et angreb eller et gengældelsesangreb på Sovjetunionen. US Air Force og US Navy havde deres konkurrerende bud, henholdsvis Minuteman og Polaris, og i sidste ende trak US Army og Iceworm det korteste strå. Derfor blev projektet med de mange hundreder missiler under indlandsisen opgivet i 1964. Men lejren levede videre et par år endnu og blev blandt andet brugt til at bore helt ned til bunden af indlandsisen og hente i alt mere end 1.300 meter iskerne op, hvor de nederste lag er op til 100.000 år gamle!

“Camp Century – Koldkrigsbyen under Grønlands indlandsis” formår på glimrende vis at fortælle meget detaljeret om anlæggelsen af lejren og om dagligdagen i lejren. Ikke mindst takket være en lang række unikke billeder fra dengang og en ikke tidligere offentliggjort dagbog fra en dansk spejder, som opholdt sig i lejren i seks måneder(!). Den trækker også de store linjer op og fortæller generelt om de amerikanske tanker med militær forskning på Grønland under Den Kolde Krig og om Danmarks ageren i forhold til amerikanernes aktiviteter på Grønland. Om hvordan vi blandt andet gennem pressecensur gjorde et stort nummer ud af at holde amerikanernes aktiviteter så hemmelige som muligt. Men reelt ikke havde det store held med det.

Denne kombination af de små detaljer og de store linjer gør, at man som læser føler, at man får noget nær den komplette historie om Camp Century. Læs dette værk, og du behøver ikke læse andet om Camp Century – men er alligevel godt inde i hvad lejren er for en størrelse, hvilken sammenhæng den indgik i og de problemstillinger, som omgiver lejren i dag.

Henry Nielsen og Kristian Hvidtfelt Nielsen: “Camp Century – Koldkrigsbyen under Grønlands indlandsis”, Aarhus Universitets Forlag 2017

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.