// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Henrik Oldenburg: Portvin i glasset
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Mad og drikke

Henrik Oldenburg: Portvin i glasset

Skrevet af den 20. oktober 2017 – 13:02Ingen kommentarer

Gæsteanmeldelse af Kasper Hyllested.

Set i lyset af de senere års stigende interesse blandt danskere for portvin, synes det åbenbart at bede netop Danmarks portvins-connaisseur par excellence, Henrik Oldenburg om at levere en let-tilgængelig, lille guide for portvinsbegyndere. Og det får man med “Portvin i glasset”.

Oldenburg har bibragt mange både indsigt i og ikke mindst lyst til at udforske portvinens verden. Både med sine årlige portvinsmesser i Børsen, og ikke mindst med sit sublime opslagsværk, Portvin, fra 1999 (senest opdateret i 2016), der imponerer særligt med den enorme oversigt over forfatterens egne smagenoter og detaljerede viden om enkelt-huse.

Det er uden tvivl en svær opgave for en vidende mand som Oldenburg at kondensere sin enorme viden til et format, som gør det muligt at læse bogen fra ende til anden på under en time. Det er både bogens styrke og dens svaghed. På den ene side får man som læser både en grundig introduktion til portvinens fascinerende historie og den særlige produktions-metode. Disse to første afsnit optager knap halvdelen af bogens 113 sider. Men på den anden side er der kun en meget overfladisk og lidt forvirrende introduktion til de forskelllige vin-typer. Der er således kun fire-fem punkter om de væsentligste karakteristika ved hver vin, og det må siges at være mere end svært at “finde sin portvinstype” – som bogens bagside ellers lover – på baggrund af de få oplysninger.

Bogens måske mest brugbare afsnit er de mest subjektive, nemlig forfatterens egen angivelse af, hvornår bestemte årgange bør drikkes. Man må forstå, at portvin yngre end 1993 egentlig ikke bør drikkes – og netop den årgang faktisk nærmest ikke er værd at bruge til andet end sovs. To sider, der på forbilledlig vis viser, hvilke årgange, der er værd at drikke eller gemme fra 1963 til i dag!

Tilsvarende med afsnittet “Forfatterens favoritter”, der kort og præcist med Oldeburgs lidt uortodokse 20-points-skala kort giver 4×12 bud på gode tawnies med alder. Sådanne oversigter kan en portvins-glad AOF-underviser ikke præstere. Det er kun en sand mester, og her måler kun få sig med Oldenburg; ikke blot i Danmark, men internationalt. Smager man sig gennem alle 48, så er man godt i gang.

Bogen afsluttes med et minileksikon over nogle af de mere særprægede ord, der befolker portvinens verden. Idéen er god, men det havde nok været mere oplagt at bruge pladsen på vejledning til servering, food-pairing eller måske et par opskrifter på mad med portvin?

Bogens kompakte format – og den medgørlige pris på 69,95 kr. – gør den til en oplagt værtinde- eller mandel-gave (naturligvis helst suppleret af en god flaske), men lad være med at give den til en portvins-entusiast. Her vil Oldenburgs portvins-bibel falde i langt bedre smag.

Henrik Oldenburg: “Portvin i glasset”, Forlaget Rosinante, 2017, 128 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.