// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ian Kershaw: Helvede tur – retur. Europa 1933-49
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

Ian Kershaw: Helvede tur – retur. Europa 1933-49

Skrevet af den 7. oktober 2017 – 07:34Ingen kommentarer

Man kan spørge sig selv igen og igen: hvorfor kom 2. verdenskrig?

Hvordan kunne det ske, at mennesker udløste de verdensomspændende ødelæggelser, det organiserede massemord og uhyrligheder i et ufatteligt omfang? Hvad var det i den menneskelige natur, der gjorde krigen mulig? Hvilke økonomiske og politiske faktorer drev verden ud i en krig, hvis lige aldrig var set – ”umenneskelighedens bundløse dyb”, som Kershaw siger? Hvis man vil have velargumenterede og indsigtsfulde bud på en forklaring, så er hans bog det rette valg.

Kershaw er historiker og har skrevet en række anerkendte bøger, og ”Helvede tur – retur” er andet bind i en serie om Europas historie i det 20. århundrede. Bogen præsenterer et overblik over store epoker og begivenheder, og så er den fortalt med passion. Man fornemmer forfatterens glødende interesse og hans afsky for mange af de ting, der udspillede sig op til og i løbet af krigen.

Det er Hitlers magtovertagelse i Tyskland i 1933, der sætter fart på bevægelsen frem mod krigens endegyldige udbrud i 1939. Tysk, japansk og italiensk ekspansionstrang er en anden vigtig ingrediens. Dertil kommer klassekamp, både i Rusland og i Europa, hvor socialistiske og kommunistiske bevægelser havde fremgang i årene op til krigens start. Endelig var kapitalismen i krise efter 1. verdenskrig med udbredt arbejdsløshed og mangel på basale goder.

Selve verdenskrigens forløb beskrives kort og koncentreret, hvorefter Kershaw kaster sig over efterkrigsårene. Det er et spændende valg at tage årene frem til 1949 med. Der var både hævnmord, retslige opgør, folkevandringer, hungersnød, boligmangel og som om det ikke var nok balancerede verden på randen af ny krig mellem Øst og Vest. Men der gik ikke mange år, før tingene rettede sig til det bedre.

Allerede i 1947 var der økonomisk vækst i mange lande, og da først USA trådte til med Marshallhjælpen gik det stærkt. Den var et afgørende element i den langsigtede stabilisering og økonomiske vækst. USA gav to procent af sit bruttonationalprodukt – svimlende 12 milliarder dollar – som hjælp til genrejsningen af Vesteuropa. Rusland takkede pænt nej på vegne af den samlede Østblok. Storbritannien og de tidligere fjender, Italien, Vesttyskland og Østrig var de største modtagere. Marshallhjælpen var dermed med til at cementere Europas deling i to. En opdeling, der var med til at skabe den nødvendige politiske og økonomiske stabilitet, der reddede kontinentet fra at ødelægge sig selv, som Kershaw skriver afsluttende.

Ian Kershaw, ”Helvede tur – retur. Europa 1933-49”, Gads Forlag, 380 sider, Oversat af Uffe Gardel, September 2017.