// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Christian Mohr Boisen: Triumfen – EM 1992
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Sport

Christian Mohr Boisen: Triumfen – EM 1992

Skrevet af den 1. august 2017 – 07:51Ingen kommentarer

Det handler om minder – og om genoplevelse. Når Christian Mohr Boisen tager os i hånden og leder os ned ad mindernes sti for at gense for vores indre øje de magiske fodboldkampe i juni 1992, da Danmark gjorde det umulige og vandt europamesterskabet i fodbold, så er det en sublim oplevelse. Og hans noget særprægede og til tider letkøbte research-stil finder for alvor sin hylde i en bog som denne.

Christian Mohr Boisen kan skrive. Han kan en masse med ordene, og det er behageligt at læse ham. Men har du de kritiske briller på – og det er jo ligesom min opgave – så kan hans måde at lave research og finde materiale til sine mange udgivelser om fodbold til tider virke irriterende. Læser du eksempelvis hans bog ”Zlatan”, så savner du førstehånds-information. Jo, han har samlet en masse oplysninger ud fra, hvad andre har skrevet eller vist, men det er jo ikke et rigtigt portræt.

Til gengæld er den stil genial her til ”Triumfen – EM 1992”. Når vi eksempelvis læser, hvad aviserne skrev, at landstræner Richard Møller Nielsen sagde, så husker mange af os selv, at vi har læst det. Vi oplever med andre ord det, vi måske allerede har været så heldige at opleve en gang tidligere. Og så appellerer han direkte til følelserne. Men virker det også for yngre mennesker, som ikke har minder fra 1992? Ja, det tror jeg. Når der er tale om historiske begivenheder – og det må EM-sejren i 1992 jo siges at være – så virker det helt igennem fantastisk.

Og så har bogen fået plads. Den er stor og tung og ideel som pynt til kaffebordet her i år 25 efter triumfen. Og desuden er den proppet med de lækreste fotos, der kun hjælper med at få den indre film til at køre.

Dette er en herlig (genoplevelse), og kan han lave den samme om Danmarks første deltagelse i et fodbold-VM i 1986 eller andre store historiske milepæle, så er jeg på.

Christian Mohr Boisen, Triumfen – EM 1992, Lindhardt og Ringhof, Juni 2017, 368 sider