// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Morten Lander Andersen: På tur i reformationens København
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

Morten Lander Andersen: På tur i reformationens København

Skrevet af den 31. juli 2017 – 07:39Ingen kommentarer

Vi er kun halvvejs gennem Luther-året og slet ikke færdige med udgivelser om den frafaldne munk og konsekvenserne af hans 95 teser. En af udgivelserne er historiker og Københavns-kender Morten Lander Andersen lille bog om reformationens København. Den er et godt sted at starte, hvis man er mere interesseret i de lokale konsekvenser af reformationen end i de teologiske overvejsler.

32 små kapitler tager læseren rundt i resterne af 1500-tallets København og fortæller de spændende historier om Christian d. 2, hans Dyveke, Grevens fejde og reformationens indtog i Danmark. Vi bevæger os rundt gennem de gamle middelalderkvarterer, ser på de få rester af 1500-tallet, der endnu er tilbage, og får udpeget de steder, hvor begivenhederne fandt sted dengang – også der, hvor der ikke længere er noget at se, men kun historierne tilbage.

På tur i reformationens København er en hurtigt læst lille bog med et godt blik for det gamle København og masser af spændende viden om reformationstiden (og faktisk også om senere tider). Den fungerer både hvis man læser den fra den ene ende til den anden eller hvis man bruger den som guide til en slentretur rundt i indre København.

Der mangler dog nogle kort – jeg savnede kort af byen som den så ud dengang, men en ikke-lokalkendt må også savne et mere detaljeret moderne kort. Der er et kort på indersiden af omslaget, men det er slet ikke detaljeret nok og mangler f.eks. navnene på mange af de veje og steder, der nævnes i bogen. Det dur ikke – og der bør også være et kort hvor de enkelte steder nævnt i bogen er prikket ind.

Det er ret tydeligt i bogen, at der ikke er ret meget af reformationstidens København tilbage i dag, og mange af de omtalte steder er bygningerne for længst væk eller kun bevaret i et fundament, der ikke kan ses for forbipasserende. Sådan er vilkårene jo, fordi brande og ombygninger ikke har ladt meget uforandret de sidste 500 år i Kongens København. Det stopper heldigvis ikke en dygtig formidler som Morten Lander Andersen, og jeg håber at forfatteren og forlaget har mod på at lave flere bøger i serien – På tur i Christian d. 4.s eller Englandskrigenes København eksempelvis, for det er et godt tænkt format, som jeg gerne vil se udfoldet til andre epoker, hvor der måske er lidt mere overleveret til os rent arkitektonisk.

Morten Lander Andersen: På tur i reformationens København. 150 sider. Frydenlund. 2017.