// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kenneth Bøgh Andersen & Lars Gabel: Skæbnemageren
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Graphic novel

Kenneth Bøgh Andersen & Lars Gabel: Skæbnemageren

Skrevet af den 19. juni 2017 – 07:543 kommentarer

Tim og Simon er tvillinger, og det er Simon godt gedigent træt af. Hans bror er udadvendt og har masser af venner, der ikke gider være sammen med Simon. Til sidst bliver det så frustrerende, at Simon ønsker at Tim aldrig var blevet født. Men det ville han aldrig have gjort, hvis han kendte til Spindelheksen – et forfærdeligt monster, der kommer og henter folks søskende, hvis de ønsker det højt nok. Simon må redde sin bror, men for at gøre det, må han rejse gennem en fremmed verden og ændre sin skæbne…

Straks man får Skæbnemageren i hånden, mærker man, at man står med noget lidt ekstra lækkert. Omslaget er indbydende, lidt uhyggeligt og af høj kvalitet, ligesom bogen. Det er en graphic novel skrevet af Kenneth Bøgh Andersen, forfatteren bag serien om Den Store Djævlekrig, og illustreret af Lars Gabel, der har vundet kulturministeriets illustratorpris for hans udgave af HC. Andersens De Vilde Svaner. Skæbnemageren er også et eventyr, om end et moderne et af slagsen. Den sære verden Tim er blevet kidnappet til, er fuldstændig fantastisk. De vilde planter og sære dyr, der lever dér, henledte mine tanker til Hayao Miyazakis tegnefilm Nausicaä – Fra Vindenes Dal. De er vidunderligt specielle og meget smukt udført.

Som i de klassiske eventyr er der talt om en hjemme – ude – hjemme konstruktion. Simon får desuden en hjælper, også et klassisk element, i form af den sære gamle Tom, der både minder om Yoda fra Star Wars og Tolkiens Tom Bombadil fra Eventyret om Ringen. Det er en opbyggelig bøhmandshistorie med en tydelig morale: Vær god ved din søster/bror, ellers kommer Spindelheksen og tar’ dem fra dig. Men tro ikke, at Andersen lader sig holde tilbage af eventyrgenrens regler og restriktioner. Han sætter Simon på en vild og uforudsigelig rejse, helt ulig de klassiske historiers forudsigelige mønstre. Skæbnemageren er spænende, morsom og helt fuld af overraskelser.

Ud over at have en god historie og fortrinlige illustrationer, er Skæbnemageren også en ualmindeligt kæk udgivelse. Bogens første sider er sorte og nøgne bortset fra nogle meget stærke talebobler, der øjeblikkeligt griber læseren om hjertet, og holder fast. Senere er man nød til at vende bogen 360 grader for at følge med, mens Simon passerer gennem portalen til den anden verden, genialt! Og da han endelig møder Skæbnemageren, bliver hele situationen så forunderligt meta, at jeg, på Skæbnemagerens egen opfordring, var nød til lige at lægge bogen fra mig, for at se om jeg stadig kunne. Det lykkedes, men ikke i mere end en halv time.

Det eneste, der ikke holder 100 procent er slutningen. Til sidst lader Andersen sin hovedperson underminere skæbnens regler, og det virkede en smule letkøbt på mig. Det er ærgerlig at bygge så fedt et univers op og så umyndiggøre det. Men lad det ikke skræmme jer væk, det er en lille ting i en meget stor historie. Jeg anbefaler den til alle, især store børn og teenagere med irriterende søskende.

Kenneth Bøgh Andersen & Lars Gabel, Skæbnemageren, Høst & Søn, juni 2017, 176 sider

3 kommentarer »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.