// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lea Korsgaard: Den der råber lyver
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Journalistik

Lea Korsgaard: Den der råber lyver

Skrevet af den 9. juni 2017 – 07:30Ingen kommentarer

“… men den bedste journalist er også klar over, at det, den ønsker at beskrive, ikke kan reduceres til at være det, der kan males og vejes, tælles og registreres, gengives ord for ord. Den værdifulde journalistik, med andre ord, formidler ikke bare sandfærdige facts.”

Således konkluderer Lea Korsgaard i sin nye 96 sider korte bog ”Den der råber lyver”. Du kan hente bogen gratis som e-bog, pdf eller lydbog på denderråberlyver.dk.

Det er en ganske interessant udgivelse især for journalister og kommunikatører. Den er skrevet med afsæt i nutiden og som et slags længe ventet svar på Nils Ufers legendariske ”Den nøgne journalist” fra 1984. I den bog konkluderede Ufer, at det var journalistens fornemmeste opgave at objektivt referere og levere fakta og sandheder samt naturligvis de citater, der forholdt sig til de pågældende fakta. Ifølge Lea Korsgaard er det ikke længere måden at gøre tingene på. Og det er voldsomt vanskeligt at finde ud af, om hun har ret – uden at dømme modtagerne af det stof, journalister i dag leverer.

Korsgaard mener, at der er så meget spin og så mange løgne i den mængde af informationer, der i dag er tilgængelig for helt almindelige nyhedsinteresserede danskere (og sikkert også mange andre nationaliteter), at det er nødvendigt med et par ekstra ’filtre’. Der er nok ingen tvivl om, at hun har ret i det med mængden af informationer. Ja, vi bliver dagligt bombarderet med oplysninger, nyheder, information om alt fra sportsresultater over den nyeste vaskepulver til hvad den slemme, slemme danske integrationsminister nu har gjort. Og hvad er rigtigt? Hvad er forkert?

Problemet er nok ikke, at der bliver løjet mere, end der tidligere er blevet. Men i dag er alt tilgængeligt – ufortolket og præsenteret i de rette indpakninger. Og Korsgaard mener, der skal en engageret journalist med meninger til for at skære igennem alt ’vrøvlet’ og løgnene, for at modtagerne kan få det præsenteret på bedst mulig måde.

Er det en mulighed? Ja, det er det. Er det den rette løsning? Nej! Og nok ikke engang tæt på. Det eneste du gør er at flytte problemet. Alt ævlet og bævlet omkring sagen med DONG Energy’s kapitaludvidelse er blot et af mange glimrende eksempler på det. Der er nok ingen tvivl om, at Anders Peter Mathiasen ifølge Korsgaard er ’den kløgtige journalist’, hun savner, fordi han med sin bog ”Det bedste bud” engageret kunne gå ind og guide sine læsere og fortælle den rigtige sandhed og gå uden om løgnene. Udfordringen var blot, at han overhovedet ikke havde forstået sagens sammenhæng, og at hans bog var så propfyldt med fejl og misforståelser, at den – især efter Rigsrevisionens gennemgang af sagen – i dag står tilbage som et monument for, hvordan du absolut ikke burde gøre den slags. Og det er netop den form for journalistik, Korsgaard advokerer for.

Så min anmeldelse af bogen er følgende: Glimrende læsning. Et godt bud på et alternativ til Den nøgne journalist’-tilgangen. Men absolut kun et absolut fejlbehæftet alternativ. Samtidig advokerer den for den dovne tilgang til information. ”Lad nu os journalister”. ”Vi ved bedre”. Lad os være engagerede på dine vegne”. ”Lad os fortælle dig, hvad du skal mene”. Det er faktisk ret skræmmende. Men Korsgaard kan skrive. Og hun har tilhængere. Du bør også læse denne korte bog. Så ved du i hvert fald, hvordan nogle mener, ting skal gøres. Pas blot på med dine egne meninger.

Lea Korsgaard, Den der råber lyver, Hent din egen udgave: e-bog, pdf eller lydbog gratis på denderråberlyver.dk, Maj 2017, 96 sider, Lindhardt og Ringhof.