// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Mads Peder Nordbo: Pigen uden hud
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi

Mads Peder Nordbo: Pigen uden hud

Skrevet af den 22. maj 2017 – 07:332 kommentarer

Ude på indlandsisen i Grønland nede i en revne i isen ligger et mumificeret menneske, som forskerne begejstret kalder for en nordboviking. De levede i Grønland i ca. 500 år, men forsvandt så pludseligt.

Matthew, som er journalist og flyttet til Nuuk efter at have mistet sin kæreste og ufødte datter, bliver fløjet derud for at skrive om fundet. Med derud er bl.a. fotografen Malik og en politimand, der skal vogte over liget. Dagen efter bliver politimanden fundet myrdet og mumien er væk. Det viser sig hurtigt, at der findes svar i fortiden, som kan kaste lys over mordet på politimanden og den forsvundne mumie – som måske ikke er så gammel endda?

Matthew går i gang med at undersøge sagen, og i det arbejde finder han en sag fra 1973, der omhandler mord på fire mænd, som er brutalt sprættet op. Deres fællestræk var, at de var mistænkt for at have misbrugt deres døtre seksuelt. Det ender med, at han får gravet sig så dybt ned i begge sager, at skjulte kræfter forsøger at stoppe ham. For han er på sporet af hemmeligheder, som nogen for en hver pris ønsker skal forblive skjult.

Matthew får hjælp fra en uventet kant, da han møder den unge kvinde Tupaarnaq, som har siddet i fængsel i 12 år for at have myrdet sin mor, far og små søskende. Sammen går de på jagt efter sandheden, som viser sig at bestå af mange lag og tråde, der går på kryds og tværs af skæbner, år og skjulte hemmeligheder.

Krimien Pigen uden hud har noget på hjertet. Det er ikke en almindelig krimi, for den vil ud over spændingselementet også gerne italesætte budskabet, at det er vigtigt at passe på de unge piger, som bliver udsat for overgreb og incest. Samtidigt kræver historien noget af sine læsere, for plottet indeholder mange lag og tråde der hænger sammen. Men gå trygt i gang for Mads Peder Nordbo formår at få samlet det hele.

Scenen er Grønlands storslåede natur, som man ikke er i tvivl om, at Mads Peder Nordbo har taget til sit hjerte. Hans kærlighed til Grønland og naturen skinner tydeligt igennem de smukke naturbeskrivelser. Samtidigt får man et indblik i de store afstande, der er, og hvor hurtigt man kan komme til at leve ganske afsondret. Dette giver en god baggrund for de af bogens karakterer, der har levet i skjul, og kommer frem, når tiden er inde til det. For der er masser af hemmeligheder i denne spændende krimi, der også berører temaet om ondskab samt hvornår og hvorfor nogen myrder.

Det lykkes så godt for Mads Peder Nordbo at forene krimiens spændingselementer med sit budskab. Jeg skal helt sikkert også læse bog nummer to, som denne historie lægger op til og som forfatteren har annonceret kommer.

Mads Peder Nordbo, Pigen uden hud, Politikens Forlag, 352 sider, april 2017

2 kommentarer »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.