// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anders Olling og Hans Erik Havsteen: Kongerækken
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

Anders Olling og Hans Erik Havsteen: Kongerækken

Skrevet af den 26. april 2017 – 07:48Ingen kommentarer

Har du haft lejlighed til at downloade den meget populære podcast ”Kongerækken”? Den er blevet så populær, at en million danskere nu har hørt journalist Anders Olling og historiker Hans Erik Havsteens fortællinger om de danske konger.

Da de to mænd bag den meget underholdende podcast fik øjnene op for danskernes tilsyneladende fornyede interesse i den danske kongerække, besluttede de sig for at udgive bøger om de største af kongerne. Nu er de tre første kommet – alle med hovedtitlen ”Kongerækken”. Bog 1 hedder ”Gorm Den Gamle, Harald Blåtand & Svend Tveskæg”. Bog 2 hedder ”Valdemar den Store & Knud 6”. Bog 3 hedder ”Valdemar Sejr”.

Heldigvis har de to kyndige herrer valgt at holde bøgerne i samme levende og muntre stil som deres geniale podcast. Når vi bliver præsenteret for myter og fortællinger iblandet den mængde fakta, vi nu engang kan bekræfte, så er det altså med et herligt smil på læben, der smitter og lander solidt på mine egne læber, når jeg læser bøgerne.

Der er tale om ganske overkommelige fortællinger, og hver bog er således på blot 96 sider. Det gør ikke alene den sunde viden meget spiselig. Vi får også serveret den viden i en form, som hjælper den med at sidde fast. Hvem kan ikke bedre huske en munter anekdote eller en lunken vits (for at sige det som det er) end en lang kønsløs række af navne? Ja, ikke? Skyldig!

Det her er god og solid underholdning – dog ikke til de allermindste. Sproget og de nogle gange lidt indforståede munterheder vil nok fare hen over hovedet på dem. Og måske bør de også lige have et par år mere på bagen, før de bliver præsenteret for de klare seksuelle under- og overtoner, for den sags skyld. Men teenagere og voksne kan her få en hel ny tilgang til deres danske rødder – og have en chance for at nyde det. Og måske frem for alt huske det.

Nu er det ikke ren sjov og ballade. Anders Olling og Hans Erik Havsteen ved, hvad de taler om. Det er netop derfor, humoren holder. Der er næppe meget, der er værre end personer, der ytrer sig om, bliver vrede over eller gør grin med emner, de ikke ved noget om (læs Facebook – hver dag!). Humoren her bunder i en herlig ironisk afstand til de kilder, de to herrer har glæde af. Og derfor virker det. Jeg kan kun anbefale de dejlige bøger. Jeg læste alle tre på en eftermiddag. Og hyggede mig gevaldigt.

Kongerækken (Bog 1: Gorm Den Gamle, Harald Blåtand & Svend Tveskæg; bog 2: Valdemar den Store & Knud6.; bog 3: Valdemar Sejr) Forfattere: Anders Olling og Hans Erik Havsteen, Forlag: Lindhardt & Ringhof, Omfang: 96 sider hver, Marts 2017.