// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Steven D. Levitt & Stephen J. Dubner: Freakonomics
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » På engelsk, Politik & debat

Steven D. Levitt & Stephen J. Dubner: Freakonomics

Skrevet af den 6. august 2008 – 22:54Én kommentar

I starten af 90’erne oplevede man et stort, og rimelig uventet fald i kriminaliteten i USA. Levitt og Dubner opremser de otte mest populære forklaringer, som eksperter efterfølgende kom op med på det uventede fald. Efter at have afvist de fire af dem fuldstændigt, og godtaget de fire andre delvist, trækker de kaninen op af hatten og dokumenterer at der er en sammenhæng mellem abortens frigivelse i 1973 og kriminalitetsfaldet i starten af 1990’erne, hvor børnene født i 1973 var ved at nå den alder man normalt bliver hardcore kriminel. Deres påstand er således, at børn født efter 1973 i højere grad end før 1973 er ønskebørn, som har en langt lavere sandsynlighed for at blive kriminelle end børn af eksempelvis unge mødre, hvor det egentlig passede ret skidt at få et barn.

Dette er bare et eksempel på en række rimeligt kontroversielle “beviser” som Levitt og Dubner fører i deres bestseller fra 2005, hvor de kort fortalt vender op og ned på mange ellers bredt accepterede sandheder og ved hjælp af statistik m.m. beviser en række overraskende sammenhænge. Jeg vil ikke afsløre flere her, da det ville være lige som at sige hvem der var morderen i en god krimi.

“Freakonomics” med den storladne undertitel “A Rogue Economist Explores the Hidden Side of Everything” er en fantastisk øjenåbner, der lidt i stil med Lomborgs bøger får en til at se en anelse mere skeptisk på de “sandheder” man hører i medier og lignende. Så hvis ikke man er bange for at blive udfordret på sine opfattelser af verden, så bare kom igang med at læse.

Steven D. Levitt & Stephen J. Dubner: Freakonomics, 2005, 193 sider.