// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Claus Holm: Tempus Investigations – Season one
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Spænding

Claus Holm: Tempus Investigations – Season one

Skrevet af den 27. oktober 2016 – 06:38Ingen kommentarer

Claus Holm er en dansk forfatter, der både udgiver bøger på dansk og på engelsk. Han udgiver dem selv, men det behøver ikke betyde, at de ikke holder niveau.

Med sit nyeste skud på stammen ”Tempus Investigations – Season one – A TV series for the pages” følger han sin fascination for det let mystiske og uforklarlige, mens han putter det ind i moderne rammer. Vi følger nemlig en privatdetektiv, der til politiets gentagne overraskelse er i stand til at hjælpe dem med at opklare forbrydelser. Det, de ikke ved, er, at han egentlig døde tilbage i 1933 i Chicago – sådan uden helt at dø.

Rammen er sat. Jim Corrigan, som vores hovedperson hedder, er klar til at blive kastet ud i det ene eventyr efter det andet – sådan på bedste tv-serie niveau. Men det er jo ikke en tv-serie. Det er en bog – eller er det? For mens du kan have dine meninger om handlingen, og du kan finde inkonsistens i brugen af engelsk som hovedsprog, så er der noget helt genialt over ideen. En række mindre fortællinger samlet i en bog. Ikke en novellesamling. Det er trods alt samme hovedperson, samme settings og samme genre.

Claus Holm forsøger at ’sælge’ ideen om, at det er en tv-serie i bogform. Han lægger ikke skjul på det. Det står på forsiden af bogen. Og før vi overhovedet har læst det første ord i den første sætning, er vi stødt på præsentationer indeholdende ord som ”A fictional tv-show” og ”The tv-show that never was”. Og for mig holder det koncept ganske fint. Jeg har ingen problemer med at se figurerne for mig – som i en tv-serie, hvor vi kan glæde os til de næste afsnit.

Claus behersker det engelske sprog, og derfor er det også minimalt, hvad selv jeg som ekspert kan sætte fingrene på. Jeg tænker, der har været korrekturlæsning på, og at der har været mindre rettelser til handling og sætningskonstruktioner. Det vil på ingen måde være unaturligt for en person, for hvem engelsk ikke er modersmålet. Men det er måske her i tilretningen, i korrekturen, at vi ikke helt fanger den samme stil, som handlingen oprindeligt er tænkt i. Jeg får i hvert fald med mellemrum nogle lette dask i mit sproglige mellemgulv – dog uden at det på nogen måde ødelægger hele oplevelsen.

Claus Holm er ingen J. K. Rowling. Men det tror jeg heller ikke, han gør sig nogle tanker om. Til gengæld skriver han fint og underholdende, og hvis du ikke kan tygge dig igennem denne bog i – lad os sige – juleferien og være underholdt, så er det nok mere din egen skyld end Claus Holms.

Jeg giver ikke stjerner eller hatte eller hjerter. Men gjorde jeg, ville jeg på en rigtig god dag godt kunne svinge mig op på 3 ud af 6. Og jeg er altså forholdsvis kræsen.

Tempus Investigations – Season one, Claus Holm, EgoLibris (selvpubliceret), 267 sider, Juni 2016.