// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Mogens Lyhne: Den vrede pige, Vikaren, Fang den bil Zaki, Samira den spytter
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Børnebog

Mogens Lyhne: Den vrede pige, Vikaren, Fang den bil Zaki, Samira den spytter

Skrevet af den 10. oktober 2016 – 06:44Ingen kommentarer

Børnebogsforfatter Mogens Lyhne har skrevet en ordentlig stak børnebøger og er nu aktuel med 4 bøger til læsere fra ca. 2 klasse.

De nye bøger handler om Zaki og Samira og deres venner i 3.A. De bor i en forstad til København, men historierne er så almene, at de kunne finde sted et hvilket som helst i en børnegruppe. Når det er sagt, sker der nok lidt mere omkring Zaki og Samira end i de fleste klasser. Der må drama til for at skabe en spændende historie.

I bogen Vikaren har den unge lærer svært ved styre klassen. Da han også skal have 3.A den efterfølgende dag planlægger han noget sjovt, der indebærer et forsøg med ild. Men i en klasse som 3.A går tingede ikke altid som planlagt. Vikaren er en både sød, spændende og sjov historie.

I bogen Den vrede pige er Samira imødekommende og anerkendende overfor den nye pige i klassen, der er “stor og tyk og vild”, faktisk anerkendende i en grad, som jeg tvivler på en pige i 3. klasse vil være det, og det gør karakteren Samira lidt utroværdig. Senere i samme historie, når den nye pige går amok i klassen er det Samira, der taler hende til ro. Men hun taler med en “voksenstemme” (pædagogisk og modent), og her kan jeg heller ikke se en pige i 3. klasse foran mig: “Kig på ham Pipi, siger Samira. Han er bange for dig. Fordi du er så stor og stærk. Hvad skal du med den kost?”

I bogen Samira, den spytter er karaktererne mere troværdige. Her handler det om mod, mus og slanger. Og om tis, rockere og en tur på hospitalet. En lidt fantastisk historie, men spændende, overraskende og sød.

I den fjerde bog Fang den bil, Zaki kører drengene ræs på cykel. Det er en god leg og drengene hygger. Men pludselig er der en bil og Oskar bliver kørt ned og bilisten stikker af. Uha! Det er nervepirrende læsning over et par sider, mens vi venter på ambulancen. Zaki er bekymret for sin ven, og han er stærkt utilfreds med at bilisten stak af. Han forsøger at få lokalavisen og TV2 Lorry til at efterløse bilen, men ingen vil hjælpe. Heldigvis er han vedholdende og sammen med vennerne finder de måske alligevel den blå bil, der stak af. En spændende, til tider nervepirrende og fin historie.

Min medanmelder på næsten 8 år (2. klasse) er en barsk og ærlig dommer, der synes at illustrationerne er kedelige, fordi de er uden farver. Personligt kan jeg godt lide de lidt kunstagtige blyantstegninger. Jeg ønsker bare endnu flere af dem for at understøtte læsningen. Til en målgruppe på ca. 7 år er illustrationer meget vigtige for forståelse af læsningen. Heldigvis har man valgt en relativ stor skifttype, og der er ikke for meget tekst på de enkelte sider. Det gør, at læseren hurtigt får vendt nogle sider, hvilket er en fed oplevelse for nye (helt unge) læsere.

Man har valgt at udgive bøgerne med hard back og med tykt glat kvalitetspapir – point for det! Og man har også husket at dele historierne ind i flere kapitler, hvilket giver naturlige læsepauser og gør bøgerne overskuelige. Lix-tallet varierer fra lix 9-14.

Mogens Lyhne, Fang den bil, Zaki!, Den vrede pige, Vikaren, Samira, den spytter, Forlaget Facet, August 2016, Illustreret af Anna Margrethe Kjærgaard, 60 – 76 sider.