// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kjell Ola Dahl: Kureren
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Spænding

Kjell Ola Dahl: Kureren

Skrevet af den 13. oktober 2016 – 07:28Én kommentar

Fra nutiden tilbage til 1942 og frem til 1979. Det er nogle af de kronologiske spring i Kjell Ola Dahls ”Kureren”.

Romanen kommer til Danmark med fine salgstal og norske hæderspriser i bagagen, og der er da også tale om en stemningsfuld bog med fine persontegninger. Hovedvægten af handlingen foregår i krigens tid, hvor Norge er lagt i håndjern af nazisterne.

Jagten på jøderne er sat ind, og det går ud over Ester, en af bogens hovedpersoner. Hun er engageret i modstandsbevægelsen, men når lige akkurat ikke at advare sin far, som hun fra et skjul ser blive slæbt væk af tyske soldater. Efterfølgende bliver resten af hendes familie også taget og sendt i koncentrationslejr. Ester må selv flygte over hals og hoved til Sverige.

Bogens plot er forankret i et mord. Den smukke Aase, en af Esters veninder, er blevet kvalt i sin lejlighed. Det kan være modstandsmanden Gerhardt, eller måske en tysk officer, der står bag, men i krigens år lykkes det ikke at opklare forbrydelsen. Regnskabet bliver først gjort op i 1979, hvor Gerhardt dukker op efter at have været forsvundet i 25 år.

Kjell Ola Dahl skriver troværdigt om 40’ernes krigshærgede Norge, og de mange spændinger, de dramatiske år har medført. Men desværre er bogen også noget tung i det. Fortællingen skrider langsomt frem, og plottet er tæt på at drukne under mange overdrevent detaljerede passager.

Kjell Ola Dahl, ”Kureren”, Modtryk, 351 sider, 2016.